Lector interpel·lat

Un relat de: Turmell

No endevineu quina és la principal diferència entre un estúpid i un savi? La principal diferència ens indica que un estúpid, igual com un ignorant, sempre és més atrevit que qualsevol altra persona, sent aquest subjecte capaç d'arribar en extrems insospitats d'estupidesa sense morir en l'intent. El savi en canvi mai no és tan atrevit, i encara comptant amb la veritat, es mostra moderat i indulgent amb l'estúpid que té al capdavant.
El savi us diu: llegeixin atentament el següent article i aprenguin dels seus ensenyaments, perquè tot com hi ha en ell és saviesa.

"El relativisme, com més arriba a ser la forma de pensament generalment acceptada, tendeix més a la intolerància i a convertir-se en un nou dogmatisme. Mentre la fidelitat als valors religiosos és ratllada d'intolerant, el patró relativista s'erigeix en obligació. És molt important oposar-se a aquesta constricció d'una nova pseudoil.lustració que amenaça a la llibertat de pensament així com a la llibertat religiosa. El relativisme ha començat a prendre cos a Europa com una espècie de nova religió que posa límits a les conviccions religioses i tracta de sotmetre-les totes elles al superdogma del relativisme. El creient no vol i no pot imposar per la legislació jerarquies de valor que només en la fe es poden reconèixer i realitzar. Pot reclamar solament el que pertany a les bases de la humanitat accessibles a la raó i que per això és essencial per a la construcció d'un bon ordre jurídic. Quin és el mínim moral accessible a la raó comuna a tots els homes? Per això és molt important desenvolupar una ètica filosòfica que, fins i tot estant en harmonia amb l'ètica de la fe, ha de, no obstant això, tenir el seu propi espai i el seu rigor lògic. La racionalitat dels arguments hauria de satisfer la fossa entre l'ètica laica i l'ètica religiosa i fundar una ètica de la raó que vagi més enllà d'aquestes distincions".

Si després de llegir l'article teniu la sensació d'haver-lo comprès, digueu-me ara que us heu convertit...

Comentaris

  • Lectora interpel.lada que respon[Ofensiu]
    Unaquimera | 12-10-2009

    Com que sóc avui una lectora que ha arribat per casualitat fins el teu espai, em sento interpel·lada;
    coincideixo amb tu en què la diferència entre el savi i l'estúpid pot ser la de l'atreviment, encara que aquesta observació es podria formular amb altres paraules, aquest terme em sembla força adequat.

    I respecte a l'article que proposes i que he llegit atentament, em sembla concloure quelcom evident: els "ismes" poden resultar tant perillosos com les "itats"... no ho creus tu així?

    Una altra pregunta voldria adreçar-te: com va el teu llibre? Està publicat? i en cas afirmatiu: quin títol té, en quina editorial, com va la difusió?

    Mentre espero les teves respostes, t'envio una abraçada per celebrar que t'he descobert com autor,
    Unaquimera

l´Autor

Foto de perfil de Turmell

Turmell

10 Relats

6 Comentaris

8426 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:
Em sap greu, però pel moment gens d'interessant encara que espero de fer quelcom de gran potser enguany. Tinc escrit un llibre de no ficció. Espero sapigueu agraïr-lo i feu comentaris ben aviat dels meus relats

correu electrònic:
elioturmell@hotmail.com