Laboritis

Un relat de: desiderata
Els pares ho anaven explicant a tothom, a tall de presentació familiar. El gran és el més llest, el petit és el més gamberro, i el mitjà és el més treballador. Mai no vaig saber si allò de ser el treballador era bo, o si m’estaven dient que era el més ruc. El cas és que les categories van quedar fixades per sempre més, com aquests retrats familiars que algú posa un dia damunt del foc a terra, i allí romanen, impertèrrits, fins a la fi dels temps.

Si només hagués estat una etiqueta, potser me l’hauria pogut desenganxar, com faig amb les que t’incrusten a l’esquena les marques de samarretes. Però és que tenien raó, els pares. Sempre vaig tenir la sensació que havia de córrer més que els altres per arribar al mateix lloc, a la mateixa hora. Com si arrossegués un llast que algú m’havia penjat al darrere.

D’entrada no és que m’agradés treballar, és que em costava més. Jo havia de sortir més aviat de casa, havia d’estudiar més estona pel mateix aprovat, havia de treballar més hores pel mateix sou, feinejar-m’ho més per aconseguir la cita que els altres obtenien amb una caiguda d’ulls. O això era el que a mi em semblava.

Tanmateix, al final m’hi vaig acostumar. Li vaig trobar el gust a la feina, i l’obligació va esdevenir addicció. Treballava a totes hores, dia i nit, ocupat en el que fos. Fugint com un gos emmetzinat de qualsevol ensopiment, farcia les hores d’ocupacions, reals o inventades. Durant anys, vaig elaborar una mena d’ètica domèstica del treball, amb la que alliçonava coneguts i saludats.

Ara el psiquiatre em diu que aquest va ser el meu problema, que per això m’he de seguir prenent l’orfidal, i la paroxetina, i el citalopram, i que per això no puc abandonar la psicoteràpia, ni el grup de suport de treballadors anònims. Que si almenys no hagués donat tantes lliçons magistrals a tothom, ara potser podria desdir-me’n més fàcilment.

Tot s’havia començat a tòrcer el dia que va arribar l’inevitable, la meva condemna va ser la jubilació.

Comentaris

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XII Concurs ARC de Microrelats «La colla» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA COLLA, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió de Concursos - ARC


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La colla» que s’editarà a finals de 2022,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • Malalt[Ofensiu]
    desiderata | 03-01-2022

    Gràcies, Horatio, jo també em vaig sentir fantàstic quan em vaig jubilar, però el protagonista és un malalt, que n'hi ha,

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament, entra a concurs.


    Gràcies per participar.


    Comissió XII Concurs ARC de microrelats

  • Ben treballat[Ofensiu]
    Horatio | 02-01-2022 | Valoració: 10

    No m'esperava el final. I el content que et vaig posar jo quan em vaig jubilar!

l´Autor

desiderata

5 Relats

21 Comentaris

2554 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00