la revolució d'Expressions

Un relat de: Poetessa

Succeí una vegada que al pais de les Expressions, on hi vivien totes les categories gramaticals catalanes,fou envaïda per una llengua provinent de Castella. Un bon dia,estaven el Què i el Perquè,que eren veïns al carrer dels Interrogants, passejant pel parc de la Pregunta quan de sobte vingué el Com tot esverat, els digué:
-Ens heu d'ajudar! Unes noves expressions molt semblants a les nostres ens estàn envaïnt!Ens heu d'ajudar! Correu,veniu a la plaça de la Coordinació Sustantiva i farem una reunió urgent! Aviseu també al Quan!-
I així ho van fer,tan ràpid com pogueren van córrer a avisar al vell Quan,que jeia mirant les mossaranyes, i junts van anar cap a la plaça de la Coordinació Sustantiva,que era unes deu categories més enllà. Un cop allà, després de saludar tots els seus amics, el Com pujà a l'estrat i féu callar a tots,dient semblants paraules:
-Amics, ciutadans de les categories i del món de les Expressions,tenim problemes...Una llengua que diu anomenar-se "castellana" pretén apoderar-se de tots nosaltres i substituir-nos deixant-nos a l'oblit - va dir quasi plorant- però no ho permetrem! La gent que ens parla no necessita una altra llengua! Creem una revolució! El poble d'Expressions s'hi nega, a ara veuran aquests castellans!-
Amb el seu parlament tothom que estava a la plaça xerrava buscant solucions al tema plantejat, i quan tenien alguna idea pujaven a l'estrat i l'exposaven al poble. Van estar dues hores exposant idees fins que va arribar l'hora de votar la millor, i va ser la proposada pel Sino juntament amb els Però, i deia el següent:
-Com a ciutadans d'aquest poble,defensarem la llengua catalana com si d'una guerra es tractés, però sense violència...Farem veure que ens sotmetem al castellà,fent-nos així amics dels nostres germans, i després farem una reunió per veure quina part de paraules sibstituiran el català, però serà la trampa,perquè creuran que ho tenen tot guanyat! Els ensabonarem i després votarem en contra!-
El poble d'Expressions va fer un crit de guerra, -Sí!Fora castellà!-, i tots van acordar no deixar-se ensabonar per la nova llengua.
El dia que arribaren els castellans al poble d'Expressions,i un per un,els paral.lels del català al castellà es van allotjar, quedant-se sense lloc paraules com "Éste" "cómo" o "Cuando", ja que l'accent no els permetia entrar,a això el poble d'Expressions va veure l'poprtunitat clau, si ells els votaven a aprovar les paraules catalanes deixarien allotjar a aquestes paraules. Primerament no van acceptar per tossuderia,ja que volia dir sotmetre's a una altra llengua, pero més tard van rectificar perquè necessiitaven sobreviure.
Arribada la reunió el Quan pujà a l'estrat:
-Estimats catalans, és el moment de votar el número d'expressions que seran substituides per les expressions castellanes, i això vol dir perdre part de la nostra preciada població, cosa que no desitgem...-es posà a plorar i tothom aplaudí- Així doncs,fem votar als castellans...-
Els castellans anaren dipositant els vots al cabàs , i en arribar el moment del recompte, la conclusió la va exposar l'alcalde,el Com:
-Amics,les votacions que els forasters han dipositat aquí dónen lloc a substituir un 10% del nostre vocabulari, per tant ens veiem obligats a eliminar algunes expressions... però és positiu ja que per fi eliminarem les velles expressions ja no utilitzades i renovarem les que tenim en llista d'Espera!-tothom aplaudeix- Hem d'agraïr als forasters que ens han premès renvoar la llengua!-
Amb això els castellans no van tenir més remei que acceptar, i anar-se'n entre l'eufòria extesa per tot l'ambient - visca el català!visca!- cridaven. És clar que els castellans ja no sabien si plorar o estirar-se els cabells de ràbia.
I així el català fou l'idioma més important, i el castellà anà perdent importància; aquella victòria va ser bàsica per Expressions, que poc a poc,es va guanyar l'escalf de molta gent, i el prestigi reconegut arreu!








Comentaris

  • Curiosa percepció de la renovació de la nostra llengua. Els que haurien de ser els nostres botxins s'han converit sense ells voler-ho, en les seves mateixes víctimes. Però tan de bo fos tan fàcil tot, una sola reunió popular. I a més és una mica surrealista que la llengua castellana accepti tan bé la solució a la qual s'arriba.

    Visca la Terra!!

    No t'aturis

    Juseph


    ENHORABONA!!! ACABES DE REBRE UN COMENTARI ENCADENAT!

    Fes clic a la imatge i descobreix de què es tracta

    R en Cadena

l´Autor

Poetessa

8 Relats

14 Comentaris

12703 Lectures

Valoració de l'autor: 9.44

Biografia:
Barcelonina. Enamorada de les lletres. Amb vocació de periodista, i ànima d'escriptora...