La plaça vella

Un relat de: Petit moment

En un poble no gaire lluny d'aquesta Barcelona, que representa perfectament la vida de ciutat, s'hi pot trobar una plaça: la plaça vella.
Aquesta plaça neix on es creuen els dos carrers principals del poble: un, el carrer de la Carnisseria i l'altre el carrer de Baix. És petita, i els edificis que l'envolten dibuixen una circumferència perfecta; són edificis de dos o tres pisos vestits de pedra antiga, tots i cadascun d'ells tenen un parell de balcons petits i inestables, adornats per flors i plantes.
Els nens fan guerra d'aigua a la font del mig de la plaça; i d'altres enfilats als cirerers cacen les ultimes cireres de l'any. Als portals de totes les cases hi ha un parell de cadires, en unes hi seuen àvies que fan petar la xerrada, avis jugant el dominó, i altres esperen ser ocupades. Els nois i noies fan broma asseguts als tamborets que abans havien pertangut al bar. A l'únic banc de la plaça, dues dones amb una panxa digne de les criatures que esperen, s'ensenyen una a l'altre els vestits que estan teixint. Dintre l'ajuntament, l'alcalde juga un solitari. Al forn, dos homes de mitjana edat, un de ben pelut i l'altre ben pelat, fan cua mentre comenten com n'és de calorós el temps que fa. Dintre la carnisseria, la jove dependenta tonteja amb el fill de l'alcalde. Pel carrer de Baix arriben dues dones ben calçades que tornen d'una excursió.
Els únics vehicles que tenen accés a la plaça, són el cotxet d'un nadó i les bicicletes que fan córrer un grup de nens i nenes. Potser són els adoquins que cobreixen el terra, vells i aixecats que allunyen als cotxes d'apropar-s'hi.
El sol, ja comença a decaure, i les ombres s'allarguen agafant tamanys descomunals. Les rialles dels nens, la xerrameca dels avis, i les bromes dels nois s'apoderen d'aquella tarda d'agost.
Sorprenentment, tot i que la data assenyala barcelonins, al poble no n'hi ha ni un. Potser és que la màgia d'un vell poblet perdut enmig dels camps, no ha arribat als ulls de tots els altres, i molts, esperen que mai hi arribi.

Comentaris

  • POBLE FELIÇ[Ofensiu]
    Pepito | 06-12-2005 | Valoració: 10

    Imatges de pau i plaçidesa. S'en troben de vegades quan actues com espectador, sense implicar-ti, gaudint una estona de veura que altres son feliços, i adonan-te que tu també n'ets de feliç més vegades de les que en som conscients.
    M'ha encantat, i m'alegrat la tarda.
    Escriu més coses, si-us-plau.

  • rbbarau | 26-11-2005

    Em culpo de ser de ciutat. Una mica, al menys. Però envejo aquests moments que descrius.
    Un petonet
    Molt bé.

  • Em recorda ...[Ofensiu]
    Nefer | 26-11-2005 | Valoració: 10

    Endavant !!! Quina descripció més maca!!! M'ha semblat que jo estava allà enfilada en els cirerers collint cireres!! I quin bon gust que tenien!!!
    Continua així!!!

  • girasol | 24-11-2005 | Valoració: 9

    m'agrada molt l'estil amb què redactes...(si em permets...m'ha fet gràcia: a mesura que anava llegint sobre la calor, m'anava mirant a les mans enguantades i enfredorides!!!!)
    la manera d'estructurar el text, d'explicar els petits detalls d'una societat amb un pèl d'ironia...visca! molt ben fet...ara vaig a llegir l'altre relat que tens!
    un petó.
    Girasol

Valoració mitja: 9.67