Interrogants

Un relat de: Antoni Casals i Pascual

Potser va ser un poeta qui va dir-me
que no fa de bon veure anar trobant
excés d'interrogants en un poema.
Si això és així, què ens diu la poesia?
¿és que potser tenim tantes respostes
que no cal demanar-nos les idees
que van movent el món mentre nosaltres
anem perdent el temps amb la retòrica?
Cada final de vers és una mort
prematura, l'anunci irrefutable
que ens morim en escriure el darrer mot
amb que es clou l'últim vers de tot poema.

Comentaris

  • Irrefutable[Ofensiu]
    franz appa | 06-05-2010

    S'ha dit i repetit que la literatura, l'art en general, no pot proporcionar solucions als grans problemes de la nostra existència. Si de cas, pot contribuir a solucionar-los en assenyalar-los, en enunciar-los, en elucidar-los amb un exercici de claredat i confusió barrejades a parts iguals en aquest passeig per l'estreta vora del seny y la rauxa -o, d'una altra manera, de reflexió i intuïció- que és tot procés creatiu.
    Potser no sigui veritat del tot. Tampoc això no ha de ser una veritat irrefutable. No n'hi ha en la literatura, en l'art. No hi ha res, en ella, en ell, irrefutable.
    És aquest poema, doncs, un interrogant fals o, pitjor, falsificador, que encobreix una afirmació que es pretén vanament irrefutable? Remarco l'interrogant -que tal vegada hauria d'haver encapçalat la frase, com molt sàviament fa en algun vers aquest poema-. Doncs indiscutiblement no. Aquest poema fa de la veritat relativa bandera i defensa, reivindació de la teràpia representativa que té la poesia. I, si afirma, i titlla d'irrefutablel'afirmació, és fet metàfora de la veritable negació absoluta, la veritat final, la mort que tot ho clou i ens espera, de manera irrefutable, al capdavall de la nostra vida, rere tots els versos, tots els poemes, que haurem escampat.

    Una abraçada,
    franz

l´Autor

Foto de perfil de Antoni Casals i Pascual

Antoni Casals i Pascual

123 Relats

783 Comentaris

145321 Lectures

Valoració de l'autor: 9.86

Biografia:
Vaig desaparèixer una temporada, no sé ben bé per quin motiu i de tant en tant retorno com qui de nou reprèn una vella addicció.

El meu correu: antonicasals@mesvilaweb.cat (per si em voleu dir res).