In memoriam

Un relat de: Vicenç Ambrós i Besa

Les persones exterioritzen allò que en realitat són a través dels seus gestos, accions, paraules i, qui sap si sobretot, a través de les seves decisions. És gràcies a tot això que aprenem a conèixer-les, i dic "aprenem a conèixer-les", no simplement "les coneixem". Remarco aquesta constatació perquè valorar allò que de cada individu vulguem preservar al clos de la memòria és una decisió nostra, individual i intransferible. I el fet que siguem nosaltres els que ens pertoqui prendre aquesta decisió és, com ja haureu endevinat, el llaç que tanca el cicle.

Les persones exterioritzem allò que en realitat som a través dels nostres gestos, accions, paraules i, amb tota seguretat, a través de les nostres decisions. Ens equivoquem moltes vegades, però com bé diu la saviesa popular, reconèixer-ho ja és un primer pas.

La meva àvia va prendre, ja fa temps, i entre d'altres, una decisió. Un propòsit del qual, n'estic segur, se n'ha sentit satisfeta. N'ha tingut, per descomptat, sobrats motius per fer-ho. Ara fa uns anys, la van trucar per notificar-li que, al cap de dos dies, havia d'ingressar a l'hospital a fi d'ésser sotmesa a una operació d'alt risc. Feia temps que esperava la trucada. La llista s'havia anat reduint i aleshores, per fi, li tocava el torn. Abans de penjar l'auricular va donar, i sense pensar-s'ho més, la resposta definitiva: "no miri, moltes gràcies; ho sento molt però no podrà ser".

El risc va poder més. No era el temor a l'operació, ni el perill a no sortir-ne; tan sols és que faltaven pocs dies, de fet, poques hores perquè nasqués la seva última néta.

No tan sols la va conèixer, com pretenia en aquell moment: durant tot aquest temps també l'ha vist a créixer. Alguna cosa, per tant, ha plantat cara al deteriorament progressiu de l'organisme. Se'n podria dir coratge o valentia. També força de voluntat. Jo, amb el vostre permís, i ja sé que potser no serà una opinió compartida per tothom (aquesta és, precisament, la gràcia de les opinions: que cadascú té la seva), en diré "decisió".

Gràcies, iaia Trini, per aquesta i per totes les altres que hagis pres. Te'n pots sentir, com deia, satisfeta. Nosaltres, amb admiració, ens en sentim orgullosos. Tant de bo que, quan més ho puguem necessitar, siguem capaços de seguir el teu exemple. En tindríem prou amb una desena part de l'audàcia, del valor i de la reflexió que t'han caracteritzat a l'hora de prendre les importants o autèntiques decisions de la vida.

Descansa en pau i en el jardí de roses, la flor que més apreciaves, de què t'has fet mereixedora. Nosaltres, aquí, et trobarem a faltar.

Molts petons i fins sempre.



4 d'agost de 2006

Comentaris

  • Felicitats![Ofensiu]
    nuriagau | 11-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

  • Crec que les decissions...[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 29-11-2008 | Valoració: 10

    (i naturalment també és un punt de vista que no ha de ser pas compartit per tothom, només faltaria!), les decisions, com deia, poden ser intuitivas o raonades. En les dues hem de triar una possibilitat i descartar-ne d'altres, però les últimes ens donen la possibilitat de ser conscients del que triem i, per tant, també la de provar-nos a nosaltres mateixos i ser més capaços d'acceptar les conseqüències. La teva àvia va triar, i ho va fer, penso, amb la valentia del qui vol viure el present sense estar condicionat per un futur incert. Al seu voltant hi havien aconteixaments que volia compartir amb vosaltres i era suficient per triar aquest avui que l'il.lusionava. Savia decissió, al meu parer, i un homenatge molt entranyable el teu.
    Una abraçada

  • Hola Vicenç,[Ofensiu]
    brumari | 21-08-2006

    Un bell homenatge a la teva àvia: valorar la grandesa de la seva decisió.

    Rere l'anècdota s'hi endevina una gran persona.

    Una abraçada.

  • un adéu ple d'estimació...[Ofensiu]
    ROSASP | 07-08-2006

    La decisió conscient, la que normalment guia aquella saviesa innata que viu molt endins, és valenta, humana i força respectable.
    Ser capaç de comprendre els valors dels demés ens dóna permís també per escoltar la nostra veu quan calgui.

    La responsabilitat dels nostres actes ens ofega molts cops, però a la fi sempre ens ajuda a ser més lliures dins de les pròpies limitacions.

    Aquests valors que has après a la seva vora t'han ajudat a escriure molt més que paraules. Créixer a cada pas, abraçant tota la bellesa i acceptant les conseqüències de les nostres decisions són les millors herències que ens poden deixar i, les que un dia també podrem deixar nosaltres.

    Un embolcall de tendresa que perdura entre els records i les roses...

    Una abraçada, Vicenç!