IN MEMORIAM. ESCOLA DE SANT ROMÀ D’ABELLA. ISONA I CONCA DELLA. EL PALLARS JUSSÀ.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Llegia; l’ajuntament d’Isona i Conca Dellà ha donat llum verda a la rehabilitació de dos habitatges municipals a l’edifici de les antigues escoles del nucli de Sant Romà d’Abella per destinar-los al lloguer social.

 


https://www.segre.com/noticies/comarques/2022/12/18/isona_rehabilita_dos_pisos_l_antiga_escola_sant_roma_193638_1091.html?


Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.


Em sobta – encara – la critica ferotge no ja dels que tancaven les escoles durant la dictadura, sinó dels seus fills, nets o besnéts, que defensen la tesis de que el passat no s’ha de remoure. Alguns d’ells tenen cognoms MOLT catalans,mi de ben segur que porten la roba interior amb els colors de la senyera. Malgrat això – que no és un tema baladí - tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.



Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com



Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici, i val a dir-ho, sovint el desinterès per part de les direccions per aquestes “ qüestions històriques”



Val a dir que alhora que la presencia a casa nostra de persones foranes, la concentració de la població autòctona en àrees urbanes ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.



En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.



Fa més el que vol que el pot. Catalunya, i per descomptat els vostres descendents, us demanaran comptes per la vostra inacció




Si us agrada compartiu-la tant com us sigui possible.


No trobava dades històriques d’aquesta escola, ni cap referencia al seu autor, sou pregats de fer-nos arribar qualsevol informació a l’email castellardiari@gmail.com


Agrairem infinitament la tramesa de fotografies i tantes dades com pugueu trobar de les escoles de Benavent de la Conca, Biscarri, i altres nuclis de població del terme i/o de la comarca del Pallars jussà.


Catalunya us ho agrairà.

Comentaris

  • Llegit[Ofensiu]
    Prou bé | 08-01-2023

    Amb total cordialitat

  • RELAT DUPLICAT[Ofensiu]

    Bon dia, Antonio.
    A la llista de pendents per publicar tens dos relats duplicats. T'hem validat un de cada, els altres els hem modificat el títol perquè els puguis esborrar del teu espai de relats pendents.
    Com no és el primer cop que et succeeix això, et demanem que tinguis una mica de cura en revisar els relats pendents quan els enviïs a publicar.
    Moltes gràcies per la teva comprensió.

    Associació de Relataires en Català

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6913 Relats

1201 Comentaris

5422598 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com