Cercador
HISTÒRIA D’UN PROJECTE SINGULAR DE SABADELL AL MÓN
Un relat de: Antonio Mora VergésParlo del Viena, del que començava l’any 1969 amb un petit local amb façana a la Plaça de l’Ajuntament de Sabadell, face to face, amb l’església arxiprestal de Sant Felix.
L’edifici ‘ fundacional’ estret i entre mitgeres, dels que es coneixen a la Ciutat com ‘ casa anglesa’ , permetrà instal•lar una llarga barra on els primers empleats , faran popular la cridòria ‘ un Viena, un Frankfurt i un lomo ‘ - encara en meravella avui, com funciona tot amb la perfecció d’un rellotge, en un ambient aparentment caòtic - , aquí sorgirà allò de : “per menjar bé, bo i ràpid”, que acabarà essent l’eslògan de la cadena.
El primer Restaurant Viena s’obrirà al carrer de Sant Quirze, en un edifici també entre mitgeres, on es venien rajoles i altres materials.
L’èxit vindrà donat al ensems per la qualitat, i per una carta limitada que un i altre local treballaran amb entusiasme, i per una progressiva reducció pèl que fa al servei, en eliminar i/o reduir la barra com a lloc de consum. Avui en la majoria d’establiments d’entrepans primer es demana – i s’abona – l’import dels productes que es volen consumir, que posteriorment es recolliran per ser consumits en una taula del local.
En el format Restaurant aquesta reducció no és tècnicament possible, i atenen les difícils circumstàncies econòmiques en que es troba el país, Viena no ha incrementat – ans al contrari - la oferta en aquest segment.
La formula ha estat un total encert , fins al punt, que l’apliquen altres establiments dedicats bàsicament al peix, i amb algunes variacions a la major part dels comerços de restauració.
Més enllà d’aquest breu apunt – que faré seguir al Viena - , fora molt bo que s’aprofundís en el tema de la ‘història de la casa’, particularment en aquest moment en que cal reforçar l’autoconfiança dels sabadellencs en les seves possibilitats.
L’edifici ‘ fundacional’ estret i entre mitgeres, dels que es coneixen a la Ciutat com ‘ casa anglesa’ , permetrà instal•lar una llarga barra on els primers empleats , faran popular la cridòria ‘ un Viena, un Frankfurt i un lomo ‘ - encara en meravella avui, com funciona tot amb la perfecció d’un rellotge, en un ambient aparentment caòtic - , aquí sorgirà allò de : “per menjar bé, bo i ràpid”, que acabarà essent l’eslògan de la cadena.
El primer Restaurant Viena s’obrirà al carrer de Sant Quirze, en un edifici també entre mitgeres, on es venien rajoles i altres materials.
L’èxit vindrà donat al ensems per la qualitat, i per una carta limitada que un i altre local treballaran amb entusiasme, i per una progressiva reducció pèl que fa al servei, en eliminar i/o reduir la barra com a lloc de consum. Avui en la majoria d’establiments d’entrepans primer es demana – i s’abona – l’import dels productes que es volen consumir, que posteriorment es recolliran per ser consumits en una taula del local.
En el format Restaurant aquesta reducció no és tècnicament possible, i atenen les difícils circumstàncies econòmiques en que es troba el país, Viena no ha incrementat – ans al contrari - la oferta en aquest segment.
La formula ha estat un total encert , fins al punt, que l’apliquen altres establiments dedicats bàsicament al peix, i amb algunes variacions a la major part dels comerços de restauració.
Més enllà d’aquest breu apunt – que faré seguir al Viena - , fora molt bo que s’aprofundís en el tema de la ‘història de la casa’, particularment en aquest moment en que cal reforçar l’autoconfiança dels sabadellencs en les seves possibilitats.
Comentaris
-
Quina gana![Ofensiu]Aleix de Ferrater | 10-04-2012 | Valoració: 10
Tots els que hem menjat alguna vegada al Viena coneixem prou bé el bon gust d'aquests esntrepans.Un bon record i una reobertura més de la gana. Una abraçada.
Aleix
l´Autor
6917 Relats
1201 Comentaris
5461795 Lectures
Valoració de l'autor: 9.72
Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com
Últims relats de l'autor
- DESPROGRAMAR ACTIVITATS SANITÀRIES ES POT CONSIDERAR DELICTIU?.
- SANT JOAN BAPTISTA DE PERADALTA. PLA DE SANT JOAN. SANT MARTÍ DE LLÉMENA. EL GIRONÈS
- IN MEMORIAM. DEL COL·LEGI DE SANT IGNASI DE LOIOLA AL MUSEU COMARCAL DE MANRESA, EL BAGES.
- SABOTATGE
- Meigas habelas, hainas
- LES DADES DELS PACIENTS DE LA SEGURETAT SOCIAL SON CONFIDENCIALS?
- PONT DE BOLASSELL. BEGET. CAMPRODON, LA GARROTXA SOBIRANA/ EL RIPOLLÈS
- REPARTIR-SE EL PASTÍS
- MOLI DE QUEROL. CASTELLAR DE LA RIBERA. EL SOLSONÈS
- CAPELLA DE SANT JOSEP DEL COL·LEGI COR IMMACULAT DE MARIA. SENTMENAT. VALLÈS OCCIDENTAL
- LOBBYS
- IN MEMORIAM DE LES CASES VALENCIANES DE L’HERMENEGILD MIRALLES ÀNGLÈS. SARRIÀ. LA BARCELONA QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ.
- LA PLAÇA DE BANYOLES QUE RETRATAVA L’ANY 1912 EL JOSEP SALVANY BLANCH. EL PLA DE L’ESTANY
- Diumenge 25.2.2024, Passada en record i memòria de sant Antoni Abat
- TENIU DADES DE L’ADVOCACIÓ QUE TÉ/TENIA LA CAPELLA DE LA RICARDA. EL PRAT DE LLOBREGAT.