Es poden presentar els fets històrics d'una manera objectiva?

Un relat de: mistika

Tu creus que es poden explicar els fets històrics d'una manera objectiva?
La veritat, és que jo crec que no. No es poden presentar un seguit de fets reals de manera objectva perqué, cada persona és un món i veu les coses des de diferents punts de vista. Es poden explicar uns mateixos fets i tenir varies versions. I com potser si els fets són els mateixos?, us podeu preguntar; doncs, per exemple, mirant la "Crònica" de Bernat Desclot, podriam comprovar com els vencedors i vençuts no donarian pas la mateixa versió. O per posar un altre exemple més proper... Si podessim anar al passat i situar-nos a finals de la Dictadura del senyor Franco, no crec que la part que'l recolzava, és a dir, com diriam ara, el "Faxtes" o "Franquistes"; ens digués el mateix que la part catalana, "Independentista" o com li volessiu dir; sobre com van passar la Guerra Cívil.
Així que arribo a la conclusió que NO es poden presentar els fets històrics d'una manera objectiva. SEMPRE, hi haurà subjectivitat, encara que sigui mínima.
Aquest és el meu parer, i respecto perfectament el punt de vista de qualsevol altra persona.

Comentaris

  • Opino...[Ofensiu]
    AnNna | 03-11-2004 | Valoració: 8

    Com tu, noia. Un fet sempre serà escrit per una persona... i una persona mai pot ser cent per cent neutral... per tant, posarà una mica de la seva part.. reforçant allò en que cregui i negant allò que ell creu fals...
    bé, que bona parrafada per a una d'aquelles preguntes (potser d'examen) en que no saps ben bé què posar.
    M'agrada!
    Com pots veure, faig cas del teu comentari i et llegeixo....
    Vaig a seguir!
    pTons,
    aNNNa.

  • suposo que..[Ofensiu]
    Tiamat | 22-10-2004

    suposo que s'haurien de presentar tots els fets amb la mateixa importància, sense destacar-ne ni deixar-ne de dir cap.
    Crec que la subjectivitat que trobem a l'hora d'explicar fets històrics, ajuda a entendre què va passar realment. Si volem fer-nos-en una opinió veritable, s'ha de llegir des de tots els punts de vista possibles (que tinguin certa coherència, no un boig que passava per allà), i saber-ho interpretar tu mateix. Ni un bàndol era sempre el bo i l'altre sempre el dolent, no?