ENCÍS

Un relat de: Pim
A casa es rentava la roba a ma, a la cuina, en un safareix. Una senyora ajudava en les feines de casa. Conxita.
Un dia va aparèixer una màquina de rentar la roba, a casa. Aquell dia la Conxita, fascinada, es va passar el matí asseguda en una cadira, davant la rentadora, mirant com la màquina anava fent la seva feina que fins llavors havia estat la seva, com giraven les camises empaitant els mocadors i les camisetes; les onades; talment una tramuntanada mirada per la finestra rodona de la màquina. D’això se’n diu encís.
Però la nostra mare no perdonava, i va explicar-l’hi que hi havia feina en un altre cantó de la casa, i que la feina que l’esperava en un altre cantó s’estava acumulant. I es va acabar el mirar la rentadora, les onades, i tot plegat. D’això potser se’n diu desencís.
Aquest capítol de la meva vida no ha quedat mai tancat adequadament i deu ser per això que la meva rentadora, que ara gira i xiula i fa onades, em reclama una explicació. Potser un encís, altre cop. O potser és així com les vides roden.

Comentaris

  • La màquina de rentar la roba[Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 18-05-2019 | Valoració: 10

    Deia ma mare que la rentadora era un dels millors invents que s'havien fet. Rentar a mà roba per a set de colla que érem a casa era molta feina. De fadrina, al seu poble havia rentat la roba, fins i tot, al riu i més tard al safareig públic de la vila on va viure després. El pare, pagesos també, ja tenien màquina de rentar la roba 75! anys erere... tot un luxe de l'època. A mi, un cop se me va fer malbé la rentadora i vaig estar dues setmanes llavant la meva roba, de genolls, a la banyera i no cal dir-vos que vaig desllomar-me del tot. Quan vivia Anglaterra portava la roba a la bugaderia que havia al cap de carrer on vivia. Allí m'estava assegut davant la finestreta de la màquina de rentar la roba badant i "encisat" de com anava giravoltant la roba entre l'escuma. El teu relat escenifica de meravella un fet que s'esdevé a totes les cases del món civilitzat. Ah! ta mare com a mestressa i administradora de la casa exprimia bé la minyona!, pobreta tenia dret a deixar-se encisar per la màquina que li escurçava molt la feina. Nil