Els Sibocs

Un relat de: Fifo


" Ets un siboc". "No et quedis així, sembles un siboc". "T'han enganyat com un siboc". Aquestes i altres expressions que contenen la paraula siboc, s'empraven al meu poble , com a sinònims de persona de bona fe, crèdula, innocent, sense malícia, encantada, etc. però a un dels personatges de la següent història, li van fer creure que tenien un altra accepció molt diferent, i degut a això, com veureu al final, aquest va resultar ser un siboc de primera divisió.
Aquesta anècdota me l'explicava molt divertit el tio Ismael (com s'anomena a l' oncle per aquelles contrades) amb un mig somriure de qui no ha trencat mai un plat. Jo, tot hi havent-la sentit més d'una vegada, quan tenia ocasió li demanava la repetició.
Ell i el meu pare, el Antonio, eren cosins germans, el tio tenia uns quatre anys més que el pare. La seva relació, sempre havia estat molt estreta. Compartien jocs, anaven junts a treballar al camp des de molt joves, etc. L'edat que tenien aleshores era d'uns tretze anys el tio , i nou el pare.
Un dia se li va ocórrer al tio, explicar-li al seu cosí més petit, que havia trobat un niu de sibocs a una de les finques que conreaven, posant molt èmfasi en dir-li que per més que li pregués, no li diria on estava, doncs malfiava que ell anés a agafar-los abans que creixessin el suficient. Era una bona tàctica per augmentar la seva curiositat i interès.
Els dies anaven passant i a les preguntes encuriosides del menut, (com eren els sibocs, quants n'hi havien, on estaven) el cosí gran, donava de tant en tant una petita pista, però sense desvetllar on estava el niu; que si està en una olivera farga, que la soca de l'olivera té un forat molt gran, que aquesta olivera te uns pollissos molt llargs, etc.. I a la pregunta de com eren, li deia que era millor esperar veure'ls dins el niu, doncs la sorpresa seria més gran. I tant que ho va ser ! I mentrestant, anava preparant el seu pla.
Va confeccionar un niu amb fenaç sec, i el va col·locar a una branca bastant alta de l'olivera que havia emprat en la descripció, i ja es va decidir a ensenyar-lo al cosí, prometent-li que com a cosa excepcional, i degut a ser parents, el dia que els sibocs haguessin crescut, ell, fent mostra d'una gran generositat, li deixaria follar el niu.
El va tenir expectant durant uns dies, i per fi va decidir culminar la seva broma. Va recollir amb una llauna excrements bastant líquids del porc que tenien al corral de casa, i d'amagat els va posar al niu.
Aquella mateixa tarda, li va dir que ja havia arribat el moment, i que per poder agafar-los tots havien d'esperar que es fes fosc. Van agafar entre els dos, una escala de fusta de les que s'utilitzen per esllemenar, i es van adreçar cap a l'olivera. El Antonio anava inquiet, per ell era una dia especial, a la fi podria veure un siboc. Quants dies havia esperat! però finalment valdria la pena. L'Ismael després de la laboriosa i ingeniosa posada en escena, també tenia ganes que arribés el moment culminant de la seva entremaliada obra, volia assaborir el resultat.
Puja a poc a poc - li va dir -, i quan jo ho digui posa la mà al niu. Ara ! -va cridar -. El Antonio va posar la mà al niu i es va quedar com un siboc.
Fifo

Comentaris

  • Contestant al Sergi[Ofensiu]
    Fifo | 28-08-2008

    Gracies Sergi, he tingut sort de recalar a aquest espai per diferents motius, el primer es que he d'esforçar-me en millorar el meu llenguatge (soc agosarat) i poc a poc ho vaig fen, Segon estic aprenent i gaudint, de les coses escrites que entre tots publiqueu, i tercera, la possibilitat de ser llegit per gent entesa, que també m'aconsella, m'esperona a seguir encara que tindre que controlar la meva vanitat. Gracies Josep

  • Relat encantador[Ofensiu]
    Bonhomia | 28-08-2008 | Valoració: 10

    Divertit relat de trama interessant i que enganxa, realment. Tens una facilitat per escriure bé que fa que llegir-te sigui molt agradable.


    Sergi

  • jo tampoc coneixia l'expressió[Ofensiu]
    ANEROL | 27-08-2008

    ara, sí. L'he trobat divertit. amé. Et llegiré

  • Referent al titol del meu comentari[Ofensiu]
    Fifo | 27-08-2008

    Demano disculpes per l'ortografia, no sempre ho escric correctament. Fifo

  • He quedat com un siboc al veure que t`ha agradat[Ofensiu]
    Fifo | 27-08-2008

    Aurora gracies per el teu comentari. Aquest es un mot, que sols he escoltat per aquelles contrades (en un poble concret del Montsià). No se si per els pobles dels voltants s'utilitza. Fora d'aquella comarca segur que no. No es fa distinció de gènere, es fa d'una forma indistinta tant si va adreçat a una dona com un home.
    "El Pere es un siboc" o "estava explicant a la Carme el que havia passat, i ha posat cara de siboc". Gracies. Josep

  • No havia sentit mai aquesta paraula. [Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 27-08-2008 | Valoració: 10

    El teu relat és força entretingut i el final, tot i que tu ja comences a apuntar-lo abans, és d'aquells que més et fan rabiar perquè quedes com un siboc. Per cert, quin és el femení de siboc? No ho pregunto per res... L'enhorabona!

l´Autor

Foto de perfil de Fifo

Fifo

54 Relats

118 Comentaris

52931 Lectures

Valoració de l'autor: 9.70

Biografia:
Naixcut el 1941 a Mas de Barberans (Mon tsià), he viscut quasi sempre a Bcn.
Graduat Social i Tecnic informatic des de 1968, estic gaudin d'un descans en el treball actiu, aprofitan-lo per escriure vivencies i sentiments en forma de relats i poemes.


fifoaika@gmail.com