EL MUNTÓ

Un relat de: Mercé Estrela Tena
Les famílies de l’horta i la marjal dormien tranquil·les, aquell inici de tardor de 1936. Arròs i cacau ja eren a l’andana, exempts del perill que suposaven les pluges fortes, habituals en aquells dies de l’any.
La incertesa habitava els carrers, pel colp d’estat militar. Al poble, hi havia reunió de la Confederació Nacional dels Treballadors. Ella hi aniria. No es refiava del que li poguessin contar. Cada un mira per ell i xarra el que li interessa, sentenciava en travessar el Camí Reial.
Fadrina, sense cap home que li atengués els assumptes del camp, ni de cap altre tipus, s’ho feia tot sola. El caminar resolut i l’esveltesa de la figura feien que més d’un la cobegés. Era un bon partit per als fadrins, que no s’atrevien a fer-hi un pas avant. Sang d’orxata, pensava quan se la miraven.
El cine Gepa era de gom a gom. Van explicar que la col·lectivitat havia de comptar amb terres i mitjans de producció, i que el treball s’havia de repartir a parts iguals. Al pocs dies, a la comarca s’hi van apuntar vora 20.000 persones treballadores. Cautelosa, ella esperava més esdeveniments. Les idees són una cosa i els fets una altra, es deia.
L’abril de l’any següent, el Consell Municipal de Catarroja va constituir la Junta Local Agrícola, i el 4 d’octubre es fundava la Col·lectivitat Cooperativa Confederal de Treballadors Camperols “el Muntó”.
Quan va arribar l’hora als camps de vora la via del tren, la van trobar allí, plantada i corbella en mà. “Per damunt del meu cadàver em prendreu la terra!”, els escridassava. Feia dies que pernoctava dins la barraca, on guardava les cebes per assecar-les. Hi feia guàrdia amb la falç a la vora. No li la llevarien, no.
Tres anys després, terres que s’havien posat en comú, passaven a mans de falsaris, com a pagament de delacions pels qui havien colpejat el poble. La tristor del pressentiment a la cebera, era pluja salobre que li queia rostre avall. Repartir per igual el treball i la terra, quin bell somni...

Comentaris

  • Gràcies[Ofensiu]
    Mercé Estrela Tena | 01-09-2021

    El relat està inspirat en la tieta paterna de ma mare.
    El tinc també en una versió un poc més llarga

  • Excel.lent relat!! Felicitats!![Ofensiu]
    unicorn_blanc_del_bosc | 01-09-2021 | Valoració: 10

    M'agrada el teu relat de la dona solterona i inseductible, en ple temps de la tràgica guerra civil espanyola. Està molt ben aconseguit. Crec que en podries fer un molt bon llibre si t'hi posessis una mica.

    Aquesta dona passa per una situació difícil, sobretot sabent com eren aquells temps, però el seu esperit per aleshores almenys era molt fort.

    A més el teu relat està molt ben explicat i en un llenguatge adequat. Molt bé, Mercè.

    Ens veurem per Relats. Salut!!!

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista de l'XI Concurs ARC de Microrelats «Gèneres Narratius» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL GÈNERES NARRATIUS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió de Concursos - ARC


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na ......................................................................................
    amb DNI. Número .......................................................................
    i nick/pseudònim relataire ...........................................................

    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...........
    ..............................................................................................., seleccionat del mes de ......................................, dins del subtema ........................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «Gèneres Narratius» que s’editarà a finals de 2021,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • Relat rebut[Ofensiu]

    El relat entra a concurs. Sort i gràcies per participar.


    Comissió XI Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Foto de perfil de Mercé Estrela Tena

Mercé Estrela Tena

4 Relats

17 Comentaris

2595 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Últims relats de l'autor