El cambrer d´ un hotel de luxe a punt de retirar-se

Un relat de: ernestina

El cambrer d´un hotel de luxe a punt de retirar-se viatja cap al sud en un autocar de gamma alta per una autopista que passa prop de la costa. Farà un trajecte de 354 quilòmetres per veure morir a la seva mare: 91 anys, ossos en pèssim estat, cor terriblement delicat, es mor.
Un vell amic de la família, copropietari d´un quiosc i amb cara de cigró se n´ha fet càrrec molt humanament i - un cop descartada qualsevol possibilitat de millora per part dels metges de l´hospital - n´ha pres cura durant les últimes 30 hores ( acolliment, conversa, companyia, paciència caritativa ).
El cambrer d´un hotel de luxe a punt de retirar-se és fill únic; a la mare sempre la va tractar noblement; la trucava cada dos o tres dies i li enviava diners amb certa freqüència; la vella no li treia el son però el cambrer d´un hotel de luxe a punt de retirar-se se n´ocupava incondicionalment, fins i tot es podria dir que se n´ocupava d´una manera més que correcte.
El cambrer d´un hotel de luxe a punt de retirar-se es mira distretament la pàgina d´esports d´un diari gratuït però pensa en la seva mare, tracta de recordar-ne alguna anècdota, organitza una mena d´homenatge urgent d´última hora amb el diari sobre les cuixes - una mà sostenint-ne l´extrem superior dret i l´altre gratant-se el genoll esquerre - en aquell autocar de qualitat considerable, circulant a 110 km per hora per l´autopista de la costa.
La tasca memorística que se´n desprèn s´agrupa finalment en tres grans blocs temàtics:
1- Primers anys:
Imatges mig esborrades de pilotes de plàstic, cuines, un jardí enorme i cebes.
Una camiseta plena de dibuixos i una baldufa .
Pares molt adults parlant poc, algun petó.
La mare a la cuina, el davantal mullat d´aigua.
La mare comprant.
Etc curt.
2- Adolescència o Pubertat
Imatges clares i a vegades doloroses d´alguna discussió.
Una puntada del pare al cul de la mare, després, silenci.
Un petó dirigit a la boca que va acabar a la galta perquè ella, cruel, va girar el cap just a temps i va dir-li que no, que no volia ballar mai més.
Primera feina, primer sou entregat en un 85% del total als pares.
El pare i la mare viuen separats - aleshores un succés estrany, incomprensiblement important - el pare la visita poc després i l´abraça amb gravetat.
El pare coneix una dona que sembla molt bona persona.
La mare no plora mai, és a la cuina ( cebes ).
La mare el deixa fer sempre i quant reparteixi els diners del sou.
La mare administrant amb subtilesa els assumptes traumàtics i obscurs de la seva adolescència.
3- Edat Madura
Una bona oportunitat a l´hotel de luxe - a la ciutat -.
La mare es queda sola al poble, un lloc que esdevé desert i trist.
La mare rep diners del pare i del cambrer d´ un hotel de luxe a punt de retirar-se; va fent, la televisió l´ajuda moltíssim.
Visites puntuals, menys força i més pes ( la mare ).
Dos petons a l´hora de marxar, àpats amb força tall i poca conversa, soroll de coberts i de vi caient al got.
Un cert sentiment de pena i vaga culpabilitat en cada viatge de retorn a la ciutat ( normalment en autocars de gamma alta ).
Una cuinera que va conèixer a l´hotel de luxe i que no es va voler casar; un dia ja no hi era; la mare mai en va saber res
El cambrer d´ un hotel de luxe a punt de retirar-se sospira i fa que no amb el cap. No sap si la mare serà viva quant arribi. El cigró l´estarà esperant a l´estació, atent i secretament alleugerat per la seva arribada.
Una dona d´uns quaranta anys es desperta tot d´una per la fressa d´una roda trepitjant la línia continua de l´autopista de la costa.
És possible que la mare li deixi en propietat la casa del poble, el cambrer d´ un hotel de luxe a punt de retirar-se no hi ha pensat massa, tot i estar a punt de retirar-se; seria un bon moment potser, una bona excusa.
Bé, encara no se sap res, falten uns 43 quilòmetres per saludar el cigró i veure què ha passat.
Mentrestant, el cambrer d´ un hotel de luxe a punt de retirar-se prova d´entendre allò que la mare ha estat, què li ha deixat, què passarà si és morta, en què ho notarà el seu cos, què significa tot això.
El cambrer d´ un hotel de luxe a punt de retirar-se recorda que haurà de parlar amb el cap de restauració de l´hotel de luxe, en cas de ser fora més temps del previst.
El conductor del confortable autocar on el cambrer d´ un hotel de luxe a punt de retirar-se va rumiant aquestes coses, llença un renec; després tot segueix igual.


Comentaris

  • Amarg,...[Ofensiu]
    rnbonet | 22-12-2005 | Valoració: 10

    ...però tendre i carismàtic al temps. Ràpida visió d'una vida com una altra, amb un ritme perfecte, (a la velocitat de l'autobús que porta al cambrer que...
    El llenguatge, perfecte.
    En general, de les coses bones de RC.
    Fins l'altra! Salut i rebolica!