Cercador
Cristóbal Colóm, una nyepa
Un relat de: margaAquesta historia no es inventada es treta d'un estudi seriós del senyor Jordi Bilbeny .Jo l'he simplificada molt i novel·lada una mica. Espero que no s'enfadi el Professor. Cristòfor,un home alt i ferm, fill d'una casa notable, es cultivà en les lletres i especialment en els estudis nàutics. Inquiet i viatger té amistat amb tres germans, el Procurador Reial i Ambaixador de la Generalitat a Roma Alfons Enes Pinçon , amb Ferran Anes Pinçon Lloctinent de la Tesoreria reial de la Generalitat i en Vicens Anes Pinçon que ha pres part a l' alçament de la Generalitat contra Juan II. Els tres de la vila de Pals de l'Empordà .També és relaciona amb Joan de la Cossa mariner i una de les figures militars principals de la Generalitat amb la revolta contra Juan II, fou governador de Provença, s'està també a l' Empordà
Amic de Jaume Ferrer de Blanes, un cosmògraf d'elit mundial que és qui l'orienta, l'aconsella i l'indueix a emprendre la gran aventura.
Reunits a la seva vivenda, a Barcelona, parlen de les seves inquietuds i desitjos de intentar un periple a traves del oceà Atlàntic que els porti a les Indies i ha descobrir noves terres. Coneixen el mapa mundi dels mallorquins Cresques i aquest afegeix motius per pensar en nous mons.
És una empresa ambiciosa i cara. Decideixen presentar el projecta al reis Ferran i Isabel que l'aproven i subvencionen. Isabel vol tenir-hi protagonisme i intenta empenyorant les joies de la corona però no pot, ja que no li és possible disposar de les més riques perquè estan dipositades a Valencia, així que és el rei català -aragonès qui aconsegueix els diners necessaris per la expedició.
A Pals, vila fortificada de l'Empordà, construeixen les tres caravel·les i recluten cent mariners catalans que vestits amb saragüells i cofats amb barretina vermella formaran la tripulació.
Cristòfor com a cap de la expedició va a la Cancelleria de la corona d'Aragó a Barcelona per firmar un document, El llibre de les Capitulacions, que conté la organització del viatge així com els càrrecs i títols que demana Colom com a satisfacció del que hagi descobert i a fi de poder-los desenvolupar al Nou Món. Aquestes peticions que, com a català, demana al seu rei Ferran, no son altres que càrrecs típics de Catalunya: Almirall de la mar Oceànica, Virrei i Governador General. En absència dels Reis Catòlics signa el secretari reial de la Corona d'Aragó, Joan Coloma.
Amb les tres caravel·les enllestides , onejant en l'arbre mestre la senyera reial catalana i portant l'estendard real amb el blasó de l'ordre de Sant Joan de Jerusalem, els nostres homes surten del port de Pals i es fan a la mar el dia 3 d'agost de 1492. Desprès d'un llarg i penós viatge arriben a terra al 12 d'octubre de 1492 .
Els herois, intel·ligents e intrèpids homes catalans han descobert el Nou Món !
A la tornada, Cristòfor Colom és rebut pels Reis al monestir de la Mutra, a Badalona.
Colom, a peu, tarda tres dies en arribar-hi. S'allotja i dorm en una casa pròxima al monestir, Mas Sunyol ,que pertany a la família dels Colom barcelonins.
Però aquest fet tan important ens l'han explicat, ben diferent, els castellans !
Els censors de la època varen treballar molt per esborrar l' identitat Catalana del Descobriment d' Amèrica. Una estafa .
Comentaris
-
molt interessant[Ofensiu]ANEROL | 29-11-2007
la teva aportació
-
Conec el treball del professor Bilbeny,[Ofensiu]capitan | 22-07-2007 | Valoració: 10
el teu relat d'una manera sencilla i novelada contribueix a difondre l'estudi. Estic segur que el vertader nóm de Cristóbal Colón és Cristòfor Colom. Bravo!
l´Autor
Últims relats de l'autor
- On he anat avui?
- Una papallona blanca volant a la meva terrasa de Barcelona
- Era banyolí!
- El despertar de la Bella Dorment
- Anècdotes d'una mestra.
- 18 de Desembre del 2010
- Desencís
- Coses meves...
- A mon pare en els seus 93anys
- Només quatre ratlles
- Alegria
- Bogeria de ser
- Cristóbal Colóm, una nyepa
- La "profe"de Català
- Sexe i amor