contradicció//confiança

Un relat de: Elegy

cos i ànima

temporalment indivisibles, fins el dia que se'ns emporta. aquest dia desitjaré no separar-me de mi mateixa i m'estimaré sencera. fins que aquest dia arribi, maleiré el meu cos i menysprearé la meva ànima.

cos i ànima II

la dicotomia del contingut i el continent. la lluita entre sucumbir a la superficialitat i a les comparacions punyents. el recurs al contingut per excusar-se de la forma. l'esforç per cultivar tots dos i tan bon punt deixes anar el primer el segon se'n ressenteix.

interior i exterior

l'interior és una selva poblada d'estranys éssers eteris, a voltes esfereïdors, a voltes companys de camí. no deixar-se seduir pel tals criatures mentre t'acarona la bogeria i sortir a l'exterior, per trobar que és pitjor el que hi ha a fora del que havia a dins. i malgrat tot, sortir per buscar alguna flor que romangui intacta.

racionalitat i emotivitat

el cor et governa fins que, sense saber com, et trobes que fil de seda l'embolcalla amb suavitat i poc a poc l'ofega. no obstant, sembla que la metamorfosi ha aconseguit que el cervell bombegi la sang, filtrant els imputs, tancant els ulls o justificant el que veus. només queda l'esperança de que la larva esdevingui papallona i pugui volar lliure.

creuament

el cor és l'interior i esperes que es torni papallona. un imperceptible curtcircuit et fa tornar al punt 2 i et preguntes si prevaleix el cos o l'ànima, l'exterior o l'interior. esperes que ser també una papallona amb ales de colors, però veus que a l'exterior no hi ha fil de seda, hi ha filferro i t'oprimeix. no, no seràs mai papallona, ni tan sols arna.

amor i odi

inversament proporcionals. línia divisòria estranyament borrosa de cara l'interior, curiosament clara cap a l'exterior.

odi-odi

odi envers l'onada sobre la que cavalques, la mateixa que abans dominaves i que ara t'acosta perillosament a les seves entranyes fent perillar la teva existència. badar un segon per perdre allò pel que havies lluitat durant tant de temps.

una màscara

no serà la primera que et posis ni l'única que vegis. si t'hi fixes les podràs reconèixer.
agraïment envers qui se la treu davant de tu com si fos un barret en una reverència. una reverència a la tan cercada confiança.

Comentaris

  • kispar fidu | 22-12-2005

    ostres! m'ha impressionat aquest relat!!! perquè està escrit d'una manera fantàstica! cada paraula ben calculada i en el seu lloc adequat. Perquè desprén una força increïble. Perquè amaga uns misteris de la vida que tothom s'ha preguntat més d'un cop. Perquè es veu sincer. M'agrada, si...

    Llegint-lo, en alguns moments, em semblava recordar com si ja l'hagués llegit anteriorment... però veig que no hi ha cap comentari meu... així que entenc que no vaig fer-ho... sinó no veig el motiu per no haver-lo comentat (sempre intento fer-ho)...

    Les dates dels teus relats no són gaire recents... espero que això no signifiqui que has abandonat aquest espai!

    Apa! ens veiem per aquí! (espero!)
    Ciao!

    Gemm@

  • tetrapharmakon | 22-12-2005

    he vingut a parar aquí arran d'un comentari que m'has deixat.

    ...i, la veritat, m'has sorprès molt, i gratament :)

    encara no he llegit l'altre, però aquest respira quelcom difícil de trobar: autenticitat.
    quan ens pensem que ja ho hem vist tot i ens enyorem de la sorpresa, aquesta no triga en arribar.

    celebro haver trobat aquest text :)

  • Contradicció versus confiança[Ofensiu]
    Llibre | 15-03-2005

    Sovint en les contradiccions és on trobem la veritat, si és que aquesta existeix.

    Fas un passeig per tot un seguit de grans temes, per una llista hipotètica d'aquelles sensacions que poden esdevenir preocupacions: el cos i l'ànima, l'interior i l'exterior, la racionalitat i l'emotivitat, l'amor i l'odi... i acabem en la màscara, aquella defensa que tots i totes portem, sigui més gruixuda o més fina. I tot plegat es conclou en la recerca de la confiança.

    I la meva pregunta: per a quan, el teu proper relat.

    L'espero!

    Salut!

    LLIBRE

  • sempre...[Ofensiu]
    Mon Pons | 06-03-2005

    Sempre m'han agradat els “surrealismes...”

    RC és un lloc on tenim la il·lusió de saber que algú ens llegirà. Bé, volia dir-te i comentar-te que aquest relat teu i “ÚNIC” m'ha agradat, per el que explica i per el què no explica. Simplement per el què m'ha suggereit. No puc dir el mateix amb altres lectures que he fet d'altres aspirants a escriptors/res; amb tot el respecte, doncs alguns considero que són simples redaccions de cole. I, de vegades, dolentes...

    Endavant i fins aviat!

  • em sap greu...[Ofensiu]
    Capdelin | 15-02-2005

    que ja no escriguis més... ja no vull molestar-te més... però... és una llàstima, no?!!!

  • Capdelin | 27-01-2005

    per a quan el segon relat??? va, surt de la penombra tan wapa de la foto i... il-lumina´ns amb una altra paranoia de les teves... ho estic esperant! plis!!!!!!!!!!!!!!!

  • és que...[Ofensiu]
    Capdelin | 26-01-2005

    m´ha agradat tant... que no hi cap aquí tot el que et vull dir... si vols que et digui més coses... doncs ja ho saps... mira sota aquest comentari je je je

  • admiració total![Ofensiu]
    Capdelin | 26-01-2005 | Valoració: 10

    elegy... has fet una obra d´art... abstracta, innovadora, surrealista, superoriginal, amb unes pinzellades magistrals... digue- m, contesta, urgent: per què no escrius més? no pot ser!
    Capdelin@hotmail.com
    promete´m que seguiràs escribint i jo gaudint del teu estil únic!!!
    un ptó "contradictori" i una abraçada amb "confiança"... vull dir, un petó i una abraçada sense "contradicció, amb confiança" je je je
    espero resposta, eh?

  • donablanca | 25-01-2005 | Valoració: 10

    l'odi és una onada en la que cavalcas.
    a dreta llei.
    molt aconseguit

    la foto molt bona.

  • vaya vaya [Ofensiu]
    Caustic | 20-01-2005

    es veritat que escrius molt bé, peró e llegit un comentari teu i imagino lo infeliç que deus ser.


    (perdo per les faltes)

  • Hola! (aquest cop més breu)[Ofensiu]
    BARBABLAVA | 31-12-2004

    El relat amb què em va fer pensar el teu "contradicció//confiança" és "Adaptar-se o morir", per si et ve de gust llegir-lo.
    Per cert, espero llegir nous relats teus!
    I més sabent que aquest és un text que ni tan sols vas retocar...
    M'agrada el teu pensament profund!

  • Genial![Ofensiu]
    BARBABLAVA | 15-12-2004

    Unes reflexions molt profundes. Has tret a fora la sinceritat.
    A més m'has fet pensar en el tema de què ens parles. I m'has recordat a una amiga que sempre esperava ser papallona i volar, però sempre creia que encara era una crisàlide... i mai s'atrevia a volar.
    D'altra banda, crec que un equilibri entre interior/exterior, sinceritat/falsetat i totes les dualitats que tu vulguis és sempre molt difícil. Jo sempre l'he buscat. Tot i tenir èpoques en què valorava més una cosa que l'altra: associava l'exterior amb la falsetat i per tant donava preeminència a l'interior... Estava en guerra amb mi mateix i el meu físic hi sortia perdent a base d'excessos...
    Amb el temps no he trobat l'equilibri (seria avorrit trobar-lo tant aviat), i sempre el seguiré buscant...
    Tot i això en la guerra en la que combatem, la vida, no està de menys saber representar ni que sigui una mica (tot i que sigui odiós); si no estem morts.

    Per cert, la foto clarobscura de tu esdevé com una il·lustració perfecta del teu relat. I la frase amb que començo el comentari potser també ens hauria de servir: treure a fora la sinceritat, exterioritzar-la com tu has fet amb el relat. Amb el temps no et sentiràs feble, ja ho veuràs.

    Perdona per un comentari tan llarg, però el teu relat m'ha recordat moltes coses. Com un text que vaig escriure fa temps i que aviat enviaré.

l´Autor

Foto de perfil de Elegy

Elegy

3 Relats

16 Comentaris

4446 Lectures

Valoració de l'autor: 9.99

Biografia:
No se sap d'on vinc. Potser no sóc més que una brisa radioactiva que va sortir de la central de Vandellòs i va anar a parar a Barcelona en perseguir un estrany núvol de pluja dolça.


En qualsevol cas, això es provisional... tracto de recordar com es dela la gavina que volia pescar el meu cantó i allunyar-me del mar, però com que no recordo cares ni noms sinó sensacions, i aquesta va ser negativa, l'he esborrat de la meva memòria de ratolí...