Avui parlem.. del Fòrum!

Un relat de: Tiamat

Dimecres vaig anar al Fòrum. Després de deixar un ronyó a la taquilla d'entrada per poder-hi accedir (després, tots aquests ronyons, són enviats als nens negres de l'Àfrica que no en tenen), vaig entrar. Em van controlar la ronyonera (no fos cas que hagués pagat amb una ungla enlloc d'un ronyó), i llavors vaig anar a menjar. Eren la una, què voleu, tenia gana. Ostres, què demano, ostres, què demano, cuines de la diversitat... potser aquest arrós, que té un nom curiós, i una aigua.


Quant val? 10 euros. Com? 10 euros.

Però què 10 euros? l'arrós? sí.

Aquest arrós i una ampolla d'aigua valen 10 euros? sí.

És pels nens negres de l'Àfrica? no ho crec.


Menjo i bec, utilitzant un got de disseny que, com malauradament passa moltes vegades amb les coses de disseny, no s'aguanta. Es pot retornar, i a canvi, et donen 0'5 euros. Així el dinar només te'n costa 9'5. Tot un detall.

Llavors, una volta pel recinte. Edificis inmensos, espectaculars, molt macos, sí senyor.
Però totalment innecessaris.

Les exposicions, ho haig d'admetre, són maques, i interessants.
Però totalment innecessàries.

En general totes estan molt ben muntades, són grans, espaioses, pots caminar-hi amb els braços estesos.
Tot i així, la més turística, està dissenyada amb el cul. Els guerrers de Xi'an. Que senzill hauria estat, amb la d'espai que tenen, disposar les peces grosses escampades, unes quantes vitrines pels objectes petits, i tot arreglat.
Però no.
Primer entra un bon grapat de persones, que s'han d'asseure en un audiovisual per explicar-te'n la història (que també podria estar explicada, perfectament, en panells dins l'exposició mateix); llavors, s'obren les comportes i entra el bon grapat de persones dins l'exposició, molt més petita que la resta, i tothom s'apilona, s'empenta, i no pots caminar amb els braços estesos. Raó? no ho sé.

Volta obligada per les botiguetes. És clar, també n'hi ha! Molt ètniques i ecològiques, ja ho sabeu, atrapasomnis, braçalets de boletes i de fil, galetes d'arrós i potser, fins i tot, algú que fa tatuatges amb henna. Igualment, també pots comprar-te un barnús del fòrum, un bolígraf del fòrum, o un coixí molt suau, ple de poliestiré extruït, del fòrum.


Quan val aquest coixí? 37 euros. Com? 37 euros.

Però si està ple de porexpan! 37 euros, per què? perquè és el preu.

Escolti, li serveix un ronyó? encara me'n queda un.


A una botiga, hi ha un monjo tibetà assegut a una taula pintant mocadors. Pots mirar com ho pinta, i després comprar-ne un. A una altra botiga, hi ha una dona africana fent casetes de fang, un home asiàtic que fa figures d'elefants i una dona dels indis americans que fa bolsets de colors. També ho pots mirar, i si vols, comprar-los-hi alguna cosa.

Una altra volta pel recinte. Penjat d'un pal, hi veig un panell. M'hi acosto. Em parla sobre una dansa de vés a saber quin pais, que es posen màscares de coloraines i ballen amb faldilles fetes de canya. Ho pots veure a les 12:30 i, per si de cas t'ho haguessis perdut, ho repeteixen a les 17:30.

Llavors ho veig tot més clar.

Puc respondre a la gran pregunta del 2004.

Però què cony és el Fòrum?

voleu que us ho digui?

Un zoo de les cultures amb gàbies de disseny.

Un parc temàtic sense atraccions.

Un show, amics, un show.

Passin i vegin, leidisangentelmans! madamsemesié! A les 17:45, 19:30, 22:05 i 23:30, veuran la fanfarre del Radjasthan, ja veuran que curiós que és i que maco de veure, venen de l'India, no tinguin vergonya, occidentals-cara-vermells-pel-sol, poden fer fotos! I si s'afanyen, es podran fer una fotografia amb ells, i penjar-la al costat d'aquella màscara que es van comprar al Natura i que fa conjunt amb el sofà. I després, una mica de percussió africana, sentin-se al mig de la sabana, escoltin música ètnica, i després, ensenyin al seu fill, el de les bambes Nike, a estimar les altres cultures comprant-li uns bongos ben bonics, 143 euros si ho compra dins el recinte fòrum, el barcelona fòrum o el catalunya fòrum, i si encara en tenen ganes, escoltin una dona vinguda de l'Àfrica que s'agafa seriosament això de trobar solucions pel seu poble i creguin-se solidaris asseguts a les seves cadires, perquè és clar, els diners que han pagat per l'entrada, sens dubte, van pels nens negres africans.

I tot això, a on?
Al Fòrum de les Cultures!
A on a on?
Al Fòrum de les Cultures, a Barcelona, al barri de la Mina!

I quan em costarà?
Encara no ho ha entès? Tot surt pel mòdic preu d'un ronyó!

On collons és, el diàleg, si qui haurien de tenir la veu ni tant sols poden permetre's el luxe d'entrar?


Senyor?

Senyor del "passin i vegin"?

Senyor?


Per què ningú em contesta?


Comentaris

  • Poc fòrum al fòrum![Ofensiu]
    Lluís Soler i Blanch | 01-09-2004 | Valoració: 9

    Jo no hi aniré i la veritat el teu relat m´ha servit per acabar-me de decidir per què descrius tan bé el fòrum que ja sé que no m´agardarà en absolut! El teu relat és tan creïble que s´ha convertit en un mirall afortunat per mi
    que servirà per estalviar-me uns calés, gràcies....

  • La idea[Ofensiu]
    pèrdix | 01-09-2004

    del Fòrum, malgrat tot el que dius i el que jo també deixo entreveure, no crec que sigui dolenta. Si vols, però més car, es semblant a la festa de la Diversitat que es fa cada any a Barcelona. Els diàlegs, les exposicions i fins i tot les danses folclòriques que comentes doncs, la veritat, no fan mal a ningú, hi han coses molt pitjors. I segons m'han dit, i tu deixes entreveure, les exposicions, els actes i els diàlegs, estan ben fets, que una cosa no treu l'altre.

    El que jo penso que és qüestionable, és què si per a fer tot això calia fer tot aquest dispendi de formigó, crear aquesta font d'especulació descarada, demanar la col·laboració de les empreses que, precisament, s'esforcen a posar pals a les rodes als valors que el Fòrum promulga

    Es podria haver fet tot això en comptes d'en sis mesos en una any, si vols, aprofitant espais ja existents a Barcelona, a preus veritablement populars i potser tots plegats ens haguéssim sentit més motivats per aquesta aventura.

    Però no. El magnífic ajuntament amb el MAGNÍFIC alcalde al capdavant, abusen fins a fer vomitar del suposat bon rollo barceloní, exploten la marca Barcelona fins a l'absurd i ens deixen aquesta malifeta urbanística que ja veurem si se li pot treure profit en el futur.

    Mira, quan vaig veure que a l'anunci del Fòrum per la tele sortia la gent tocant les cassoles em vaig posar dels nervis... els putos polítics apropiant-se de les idees populars..

    Ai, això ja no sé a que ve! Es que a mi el Fòrum em posa...

    Apa maca, a seguir publicant!

l´Autor

Foto de perfil de Tiamat

Tiamat

321 Relats

1499 Comentaris

681322 Lectures

Valoració de l'autor: 8.87

Biografia:
també al bloc d'europa de l'est
transiberia.blogspot.com,
a la revista
Revista Est'
i al mail
tiamat_relats@yahoo.es

Laura Bohigas, del 85. He estudiat filologia eslava i, en el meu temps lliure, viatjo als Balcans. Visc a Barcelona, però no en sóc. I més coses, però en l'essencial, poc més

Entre els 19 i els 22 anys vaig escriure 321 coses i les vaig anar penjant aquí. Ara m'he calmat i escric de tant en tant, però no ho penjo aquí. Llegeixo molt.