Aromes colonials

Un relat de: Jofre

Les petites colònies imperials britàniques i portugueses refugiades en punts selectes de la costa asiàtica han tingut fortuna diversa. L'oceà pacífic ha estat testimoni d'una inexorable restitució d'unes terres colonitzades per l'ambició i els ideals burgesos europeus del segle XIX. En la majoria d'aquests antics enclavaments els hotels de luxe orientals s'han reconvertit i reben turistes a la recerca d'una pretensiosa i confortable fastuositat. L'estol d'homes i dones que treballen de cambrers, cuiners, servents, músics d'orquestra o jardiners, no s'ha resignat, però ha acceptat una herència de servitud, d'ambients tranquils i hostes acomodats que contemplen postes de sol.

Sir Hint és propietari de l'Hotel on la pulcre Kieu-long ha començat a treballar. Ella mai havia vist tant luxe, tanta elegància, tants còctels de ginebra, brandi de cireres i fruites exòtiques per vestir d'aromes capricioses les noves elits mundials. Sir Hint afirma que l'èxit econòmic de les antigues colònies està assegurat. Ha descartat invertir en l'adquisició d'una antiga residència portuguesa molt deteriorada, però en canvi ha apostat fort pel que fou, en el seu temps, un hotel anglès. En aquella època governants, diplomàtics, comerciants i pobladors d'aquestes terres llunyanes convidaven els habitants autòctons a canviar de manera radical la forma de vida i convertir-se en servils servidors, sense drets, d'una metròpoli afamada de riqueses i territoris estratègics. A principis del segle XXI, sir Hint representa una nova i subtil forma de colonització i de fer negocis a l'Àsia. Un home que regenta un petit edèn emmirallat en l'arquitectura i l'estil de vida occidentals.

Sir Hint ha descartat aventurar-se en el continent africà. Per ell li és més senzill seleccionar la Kieu-long entre una munió d'aspirants complaents i obrir-li les portes d'una servitud pragmàtica i remunerada comparable a la d'altres zones turístiques del planeta. Ella vol fugir de la intempèrie del paisatge habitual sense voler arribar a cap terra promesa. La seva misèria és ponderable i té una imatge força versemblant del món ric. Per a sir Hint això és vital. En el panorama actual comencen a extingir-se, poc a poc, les aromes orientals i occidentals en una única, trista i grisa colònia global. Tanmateix, Àfrica segueix a la deriva i sir Hint no s'arrisca. És conscient que si en alguna cosa excel·lim la majoria dels mortals, és en la voluntat de supervivència i la profunda creença en la prosperitat i el benestar. Tot indica, que la ferida europea en les mars orientals cicatritzarà, però que la devastadora colonització del continent africà perdurarà, sense subtileses, per una mera qüestió estratègica.

Mentrestant, la pulcre Kieu-long travessa el jardí de l'Hotel Kowloon en direcció a la terrassa de la badia. El cel és d'un color ocre molt càlid. Comença a pondre's el sol a l'antiga colònia britànica. No sap si plorar en silenci o donar-ne gràcies.

Comentaris

  • Són pocs els escollits[Ofensiu]
    Frèdia | 26-11-2006 | Valoració: 10

    M'alegro molt d'haver passat per aquí i d'haver tingut l'oportunitat de llegir-te. Acostumo a fer associacions d'idees estranyes, ja t'aviso. Així, mentre la indecisió de la Kieu-long, entre plorar o agrair, m'omplia la mirada, pensava en la paradoxa que representa convertir-se en una colònia global on es perden els aromes particulars en favor d'una olor mediocre. Just aquí, com arreu, passa això. No puc entendre que alguns textos generin tantes lloances mentre autèntiques joies no reben el mateix tractament. No sé si consola saber que són pocs els escollits...

  • Qüestions[Ofensiu]
    salroig | 12-08-2006

    No només l'he sentida -fa molts d'anys- sinó que era el mot més emprat (solraig). Però a certs indrets també s'emprava salroig (potser que fins i tot fossin diferents, no l'he esbrinat). Ales hores d'ara hi ha poca gent que conegui la paraula i manco el seu significat, com a moltes altres que a poc a poc se van perdent.
    Molt agraït pel teu comentari.
    Salroig


  • Hipocresia colonial[Ofensiu]
    Carles Malet | 10-08-2006

    El teu relat em transporta a un viatge recent a Guatemala, on separats per pocs quilòmetres de distància, hom pot experimentar la misèria i duresa de Ciudad de Guatemala, i contrastar-la amb el model turístic d'Antigua. Joves amb fusells a la primera, pagats per disparar contra els miserables que no tenen altra alternativa que robar per viure. Cambrers submisos a la segona, a disposició dels turistes per transportar-los durant unes hores a un miratge colonial, que ha d'omplir de records exòtics les seves vacances d'occidentals.


    R en Cadena

    "El Pivot em va encadenar i jo he passat la cadena a la Carme CAbús i a en jofre"

    (descobreix què és "R en Cadena")




  • Metàfores.[Ofensiu]
    salroig | 08-08-2006

    Un conjunt de metàfores molt ben lligades. La teva visió de la globalització m'ha agradat prou per deixar-me ple.

  • Aromes...[Ofensiu]
    Mon Pons | 07-08-2006 | Valoració: 10

    Sí, fixem-nos com hem passat, amb aquesta breu panoràmica, d'uns contextos socials a altres, i utilitzem aquí el mètode comparatiu just als límits, inclús forçant les possibilitats del mètode comparatiu. El que ens interessa destacar és quin és el paper que la persona juga respecte al tot social de cadascuna d'aquestes societats colonitzades.
    Quina possibilitat té, en aquest tipus de societat, de sentir-se diferent, de ser ell mateix?. La resposta seria apressada, o prematura... No la sé.
    Podem fer més o menys un perfil de qui som a partir de quals són les nostres múltiples identitats, però en última instància el tema existencial que ens deixa a molts de nosaltres "acollonits" i és que som tantes coses perquè no som res en realitat. Tenim una falta absoluta de sentiment de pertanyent-sa bàsica a una categoria. Funcionem d'esquerres o de dretes, o com a membres d'un país, inclús com nacionalistes, en altres com a membres d'un estat o d'una societat mediterrània. Però no acabem de tenir-ho clar. Ha arribat, a través d'aquest procés recursiu, el procés de diferenciació tan lluny que en el què realment som capaços de substantivar és l'existència de persones que es veuen a sí mateixes com classes aïllades, definides per una multiplicitat de vectors. Clar, arribar a aquesta conclusió és quelcom terrible des del punt de vista -ja no ideològic- sinó metodològic. Si el científic social té que estudiar res més que individus, l'antropòleg té ben poc a fer. Tindrà que passar-li el relleu al psicòleg social o a un altre tipus de científic social perquè analitzi aquest tipus de situacions...

    Com Kieu-long tampoc tenim massa clar si plorar o de donar-ne les gràcies als colonialistes.

    PS. Gràcies per tot, Jofre. Sobretot pels teus comentaris tan preciosos.

    Una abraçada i fins aviat!

    Mon