Cercador
aquell cony de gavatxo embruta-cassoles
Un relat de: JaumePilarnauEls dies que vivien ara, eren nous de trinca, L'Eugène s'escarrassava a la cuina de les Quatre Barres en un nou plat, fruit de la barreja de dues receptes, una de francesa i una altra de catalana, tenia al foc una paella gran i fonda, on hi havia posat els caragols bovers ben nets a foc lent, aquests anaven sortint a poc a poc de les closca, estiraven llurs antenes amb parsimònia, mentre el cuiner els hi preparava el parany, va començar per tirar un polsim de romaní i farigola i a regar-los amb un rajolí d'oli d'oliva verge extra de la primera premsada de les garrigues, els animalons seduïts per la nova frescor d'aquell líquid sedós i perfumat, anaven abandonant la clofolla cercant qui sap que, la seva pròpia olor fusionada amb els aromes de l'oli i les herbes, els havia desvetllat i ara és delien per trobar aliment després de deu dies de dejuni, aquell desfici no els donava solta a adonar-se del perill i continuaven amb la seva fugida desesperada, enrinxan-se per les parets de la greixonera. Aleshores Eugène va atiar el foc, va encoratjar la flama a tota virolla i aquell fluid tant agradable es convertí en una trampa mortal, va a començar a bullir amb força i els caragols van donar l'ànima a Déu com un caputxí, no varen tenir temps de patir.
Llavors aquell botxí amb barret blanc començà a salpebrar-los complidament, després els remenava a balquena, una i una altra vegada anava perseverant en el procés, tornava a posar-hi oli, insistia amb la sal i el pebre reincidentment i en un moment donat, quan les closques tenien un color enmorenit lluent el xef hi abocà un bon raig de rom Barceló i ho va flamejar amb el bufador. En aquell punt culminant i donant-li l'última remanada, va apagar el foc i va encendre el forn, els va deixar refredar i tot seguit els anà col·locant amb paciència panxa amunt en una safata baixa de ferro amb nanses i a continuació, proveït d'una mànega de pastisser, començà a ungir-los un per un amb un allioli de morter i després els va espolvorejar suaument amb farina de galeta i els va posar al forn a gratinar. Al fons de la paella havia quedat un *caldet* que el xef virtuosa i enèrgicament va començar a brandar amb una batedora manual fins mig lligar-lo, aconseguint una crema lleugera que un cop va treure la llauna del forn i va abocar per damunt aquells caragols que s'havien convertit en una menja sublim i que van saber agraïr aquell colofó per esdevenir una Ambrosia exquisida.
Aquella recepta aviat es convertiria en un dels plats insígnia de les Quatre Barres
Llavors aquell botxí amb barret blanc començà a salpebrar-los complidament, després els remenava a balquena, una i una altra vegada anava perseverant en el procés, tornava a posar-hi oli, insistia amb la sal i el pebre reincidentment i en un moment donat, quan les closques tenien un color enmorenit lluent el xef hi abocà un bon raig de rom Barceló i ho va flamejar amb el bufador. En aquell punt culminant i donant-li l'última remanada, va apagar el foc i va encendre el forn, els va deixar refredar i tot seguit els anà col·locant amb paciència panxa amunt en una safata baixa de ferro amb nanses i a continuació, proveït d'una mànega de pastisser, començà a ungir-los un per un amb un allioli de morter i després els va espolvorejar suaument amb farina de galeta i els va posar al forn a gratinar. Al fons de la paella havia quedat un *caldet* que el xef virtuosa i enèrgicament va començar a brandar amb una batedora manual fins mig lligar-lo, aconseguint una crema lleugera que un cop va treure la llauna del forn i va abocar per damunt aquells caragols que s'havien convertit en una menja sublim i que van saber agraïr aquell colofó per esdevenir una Ambrosia exquisida.
Aquella recepta aviat es convertiria en un dels plats insígnia de les Quatre Barres
Comentaris
-
Escargots[Ofensiu]Rosa Gubau | 07-04-2025 | Valoració: 10
Una menja exquisida, pel meu gust. Aquest casament de la cuina francesa i catalana, va ser un gran encert, pel nom i pel plat.
Bon relat Jaume, a seguir escrivint.
Rosa.