Un plat de llavors de mill

Un relat de: Maria Quintana
La Pesanta s’enfila per la xemeneia i llisca per una de les escletxes del volcà fins a arribar al cràter. És una nit de lluna nova. La criatura les prefereix. És més fàcil amagar-se quan tot és fosc. La Pesanta és peluda i negre. Té forma de gos gegant amb les potes d’acer i mans humanes foradades.
La criatura es mou en cercles pel cràter. Està molt angoixada. Com si fos empesa per una força invisible, comença a volar per damunt muntanyes i valls. Deixa enrere boscos i pastures. Fa setmanes que passa la nit al mateix poble, a la mateixa casa, al mateix llit. La Pesanta necessita alliberar el seu malestar cada dia.
La criatura comença a salivar quan pensa en la dona que l’està esperant. Entrarà a casa seva, es ficarà dins del seu llit, i es col·locarà sobre el seu pit. No la deixarà respirar. Ella sentirà un gran pes, un dolor insuportable. Tindrà uns malsons esgarrifosos. Si la dona es desperta, la Pesanta sortirà corrents. A la dona li semblarà veure una ombra que fuig i pensarà que tot el que veu i tot el que sent és degut a la seva malaltia.
Quan arriba a la casa, la Pesanta s’escapoleix cap al dormitori de la dona. Algú ha escampat llavors de mill al llindar de la porta. La criatura comença a collir-les, però les petites llavors s’esmunyen pels forats de les seves mans i tornen a caure a terra. La Pesanta es passa tota la nit intentant agafar les llavors fugisseres fins que la primera llum del nou dia entra per la finestra de l’habitació.
La criatura sap que ha de marxar abans no es faci de dia. Està molt enfadada. Avui no ha pogut descarregar el seu desassossec i és tan tard que no pot tornar al seu volcà. S’haurà d’amagar dins d’una escletxa d’alguna església abandonada.
La dona es despertarà d’aquí una estona. Aquesta nit no haurà tingut malsons ni terrors nocturns. I no haurà estat cap dels metges que l’han visitat les darreres setmanes qui haurà guarit la seva parasòmnia, sinó la fetillera que li va donar el plat de llavors de mill.

Comentaris

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIV Concurs ARC de Microrelats «Orígens/Arrels» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el TEXT AUTORITZACIÓ que adjuntem al final d’aquest missatge amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL ORÍGENS/ARRELS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    Comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «Orígens/arrels» que s’editarà a finals de 2024,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • Gràcies![Ofensiu]
    Cesca | 20-01-2024 | Valoració: 10

    Un bon descobriment, no coneixia a La Pesanta i m’ha encantat descobrir-la en aquest conte tan ben redactat. Gràcies!
    Un plaer. Sort!

  • No cal [Ofensiu]
    Prou bé | 20-01-2024

    No cal anar a buscar a l'Olimp criatures mitològiques. Ho fas avinent en el teu magnífic relat, parlant d'un mite ben nostre, de la nostra cultura, del nostre país. Gràcies.
    Sort
    Amb total cordialitat

  • mites nous[Ofensiu]
    Atlantis | 20-01-2024

    Molt ben escrit he buscat qui era la Pesanta i se m'ha aclarit tot. Bon relat.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats