la psicologia de les mones VII

Un relat de: FRAN's

El rugós timbre em desvetllava quan em trobava mig adormit i encara que amb certa desgana, vaig poder aixecar-me de la desgastada butaca de pell alhora que introduïa els blocs de gel que duia com a peus dins de les confortables sabatilles i em disposava a avançar tant dignament com podia cap a l'origen de l'agut soroll: l'entrada de casa.
Abans de fer entrar, o no, al desconegut, vaig observar parsimoniosament pel rodó forat de la porta assegurant que no fos d'aspecte sospitós. Aquest cop no; qui havia trucat a la porta no era més que un simple venedor de pizzes i, mentre treia el passador i obria la porta vaig fer-me recordar que havia de comprar d'una maleïda vegada la "I" que faltava per indicar que aquella era la 3a i no la 2a porta; doncs em jugava cent pessetes contra mi mateix que el pizzero aquell s'havia confós, altre cop, de porta.
En obrir em va semblar veure en la cara del repartidor certs trets familiars, però després de beure's un bon tros d'una ampolla de conyac barat, vaig pensar que qualsevol persona veuria família fins i tot a sota de les pedres. - bona tarda, sento interrompre'l, però és que el veí de sota no té canvi i era per si em podria donar canvi de 5000 peles: que en té?-. alguna cosa em va absorvir d'aquell lloc durant uns segons, eren uns records que no m'acabaven de venir però que presentia que era important que els rememorés, tot i que vaig haver de tornar al rebedor d'aquell gèlid pis i, en reaccionar, digué que sí que en tenia, que s'esperés a la porta que ara n'anava a buscar. I amb la mateixa cara d'estaquirot, em va girar en direcció al demanat canvi, amb un terrible dubte que m'era impossible d'acceptar.
Un cop al passadís, protegit de les vistes de qualsevol que estigués simplement a la porta d'entrada, vaig obrir ràpidament un calaix i n'extragué un marc de fotografies. Allà, hi apareixia la foto familiar: el pare, la mare, l'àvia i el fill. Degut als efectes dels anys i de l'alcohol, els ulls em mentien massa per veure-hi bé; tot i així observà detingudament aquella vella imatge i me n'apartà espantat al sentir una veu a la meva esquena - al rebedor encara si sent l'olor a sang, eh, papa? És un d'aquells detalls que fan que no puguis evitar un xic de melancolia en pensar-hi
- N-no... no pot ser! Tu estàs tancat al reformatori: TU HAS D'ESTAR TANCAT EN AQUELL MALEÏT REFORMATORI!!!! Espantat, vaig recórrer nerviosament el passadís cap enrere, sense deixar de mirar els ulls del monstre del meu antic fill. El neguit em va jugar una mala passada en el moment en que m'entrebancà amb els maldestres peus i el cop que vaig rebre va ser suficient per perdre el coneixement. - llàstima... fins i tot el dia de la seva mort aquest malparit a d'anar amb una de les seves tradicionals borratxeres - .
Unes lleus punxades començaren a apareixem en el pensament, cada vegada més fortes, més intenses. De sobte vaig sentir un intens dolor que m'obliga a obrir els ulls i en fer-ho em mirar el braç, on un recent i profund tall el marcava. - bon dia, pare, que has dormit bé? -. Vaig sentir la veu, però encara no estava suficient despert per veure qui hi havia i, encara menys, per oferir algun tipus de resposta. No recordava res del que hagués pogut passar la nit anterior, només que el mal que em feia el cap no era de les típiques ressaques. Després d'uns segons d'intentar situar-me, em vaig voler aixecar i, en intentar-ho, alguna cosa m'ho impedí, i en voler descobrir el motiu, una bufetada em girà la cara de punta a punta del coll - però vols fer el puto favor de despertar-te d'una puta vegada, joder!!! -. L'òstia em va fer reaccionar i, aquest cop sí, observà pausada i atemoridament al meu acompanyant. Llavors sí; just en el moment que va veure aquells ulls arrogants m'enrecordà de tot el succeït aquella nit.
Aquell penós home estava assegut en una cadira feta dels llibres que havia trobat per casa, n'hi havia bastants més que en la meva última estada en aquell pis. Suposava que durant els anys que jo havia estat tancat l'única manera de no tornar-se tant boig com deien que estava el seu fill estimat, va fer bé de no venir-me mai a veure. Durant la nit havia tingut temps de revisar la casa de cap a peus; en total, però, poca cosa: un calaixet amb la roba de la mare mig menjada per les arnes, el típic feix de bitllets amagats en el típic amagatall d'aquell típic dormitori, i també havia trobat a la meva habitació (curiosament intacta) el Llibre, la meva estimada "psicologia de les mones"; estava intacte, tret de la abundant, i lògica, pols. Vaig passar el palmell per l'aspre superfície, recordant totes les nits que havia passat sense dormir, amb el cap ple d'idees i els dits embogits per poder plasmar-les.
Tornant al món dels vius vaig decidir enllestir el petit encàrrec pendent; passant els fulls ràpidament fins a arribar a la primera pàgina d'un dels capítols "TOTA LA CARN ÉS IGUAL". Ara, duia aquella significativa frase en el seu braç, marcada a la pell per un petit clip aparegut un bon, i tan bo, dia pel terra de la sala que alguns gosaven anomenar menjador (clar que per les funcions que hi fèiem bé si podia dir així, però realment era un tuguri de mala mort). Després d'anar marcant línia a línia, vaig utilitzar el entintadament vermell tros de metall per obrir l'arrugada i flonja pell d'un dels guàrdies (- quina agradable sensació, després de tant de temps... -) amb aquella mostra de poder, vaig començar el meu camí de fugida.
Esperant que a la cuina hi guardés un ganivet decent per al ritual que es celebraria en breus moments, vaig entrar a la cuina, on el tuf del (dinar, sopar?) del dia anterior t'embolcallava només en entrar-hi. En un dels calaixos vaig trobar, a la fi, el meu preuat objecte. Aquell en concret es tractava d'un ganivet de tallar pernil, molt polit però sense punta final, li era igual, podia fer-s'ho de qualsevol manera. Pas a pas m'apropa a ell, el qual estava d'esquenes i desconeixia el seu instantani destí. A un pam d'ell em vaig aturar, vaig respirar uns segons; no volia que res - RES - m'espatllés allò i esperava que el plaer fós sublim. Vaig passar el ganivet fregant pel seu coll, sense fer-li cap mal, només perquè notés la seva fredor, la seva vida. De cop va començar a tremolar com una fulla, el pobre... no vaig poder evitar que un satisfactori somriure se m'aparegués als llavis. Vaig quedar-me davant seu, volia contemplar la seva por i el seu dolor pròxim; assaborir-los per a mi tot sol. - ei, papa: comença la festa...
Vaig passar-li la fulla del lleuger ganivet uns mil·límetres al costat del tall que feia una petita estona li havia fet amb l'hàbil clip que tan de servei m'havia donat. El crit d'aquell home em va començar a excitar i, sense pensar-m'ho més, vaig començar a tallar.
Aquell preuat líquid rajava a dojo; cada cop n'hi havia més. I els dolços fils de sang lliscaren per l'extasiada superfície del meu rostre quan l'últim tall es produí. Tota la cambra estava plena d'esquitxos: era fabulós. Amb les cortines del menjador em vaig rentar mínimament la cara i les mans. Em vaig posar una gavardina seva per amagar la roba tacada i em vaig agenollar per escriure al terra amb la sang que hi havia - la festa només acaba de començar -. Al marxar vaig deixar la porta oberta, ja que per res del món permetria que una de les meves obres no sortís a la llum.
Al cap d'uns minuts només era un de tants ciutadans que caminaven per una de tantes ciutats; excepte, potser, per la immensa erecció que duia a sobre.

Comentaris

  • M'agrada[Ofensiu]
    ITACA | 01-05-2005 | Valoració: 10

    Esta molt be Fran, penso igual que la Shu Hua te que ser tot ben trosejat que si no ja no agrada tant, jo no me fet un embolic ni res, és diferent i m'agrada aquest canvi de personatge, felicitats enganxa moltissim.

    PD: El proxim dia compro una altre rosa a la gitana i te la regalo eh ! jajaja, vinga amic meu cuidat moltissim.

    La teva amiga maca-riallera(quins noms mes raros poses)

  • mar - montse assens | 13-01-2005 | Valoració: 10

    hola FRAN's
    ja t'ho han dit en els altres comentaris, però a mi també m'ha agradat aquest canvi de personatge al principi ja que et fa pensar que la persona en qüestió pot ser qualsevol. Ningú està exempt de poder-ho ser. El personatge no deixa de ser una persona normal que es pot confondre o passar desapercebuda entre la societat.
    La premeditació i alevosia que durant cinc anys de reformatori ha anat construint en la seva ment és un tret a destacar.
    Fas que es retrobi amb les bases de la seva doctrina :el llibre
    i que estableixi un crit de guerra com qui en té la necessitat per poder tirar endavant amb la batalla: TOTA LA CARN ÉS IGUAL
    Un desig incontenible pel plaer de la sang... un llenguatge groller, fruit del reformatori, i una prudència i cautela a no ser capturat, doncs sinó no pot dur a terme la seva tasca.

    m'ha agradat el caire que pren la història
    i m'ha agradat llegir-te
    una abraçada
    i feliç 2005

  • Sergi Yagüe Garcia | 30-12-2004 | Valoració: 8


    FRAN's, el relat és bo (no seré jo qui digui el contrari), però em fa l'efecte que l'has fet una mica a correcuita -ja em diràs si tinc raó o no-, cosa que pot haver-te creat alguna confussió.

    Però el contingut, el context, les descripcions, son prou bones, notables. No desmereixen, en absolut, la trajectòria de la història.

    Molt ben fet, noi!

    Sergi

  • genial![Ofensiu]
    Shu Hua | 28-12-2004 | Valoració: 10

    Jo trobo que el canvi de persones és molt bo. I és clar que desconcerta! I què? T'ho tornes a llegir i ja està. Estem massa ben acostumats a que ens ho donin tot mastegat i, quan l'autor ens fa pensar i ens vol destoratar, ens perdem. A mi em sembla divertit que em vulguin enganyar, així m'espabilo més.
    Apa, que ja no sé a qui més podré matar, quan m'arribi el torn.

  • EL mateix[Ofensiu]
    Linkinpark | 13-12-2004 | Valoració: 8

    Continua igual que bé que les altres, és força interessant, i el canvi de persona molt original. A saber que tindrà que fer el següent per continuar el relat!!!!

  • la festa només acaba de començar [Ofensiu]
    Biel Martí | 12-12-2004

    Molt ben trobat i continuat, diria el mateix que els altres comentaristes sobre la 1ª i 3ª persona i el canvi de narrador (m'ha semblat molt bona idea). Personalment crec que ara que no té deutes, pot començar la experimentació real del personatge, però això és lliure collita del pròxim narrador, que ara mateix no sé qui li toca...

    Biel.

  • uff11[Ofensiu]
    moher | 12-12-2004

    quin relat, noi1
    Al principi m'he perdut una mica, però desprès m'has enganxat11
    Ara és lliure, el pare ja és mort, i ha recuperat el seu estimat llibre...suposo que té via lliure per continuar aplicant les seves idees, no'1
    molt bé fran11

    moher

  • Uep Fran's![Ofensiu]
    pèrdix | 11-12-2004

    m'he expressat malament. No volia dir que la narració fos embolicada, ja t'he dit que es llegeix bé i manté l'interès (sempre sota el meu parer, atenció!) sinó que t'havies embolicat tu.

    Però m'ha agradat perquè manté la trempera, i mai millor dit, del capítol anterior.

  • Ei, po no està tan malament[Ofensiu]

    això de canviar de personatge! Jo ho he trobat divertit, el que passa és que potser hauries hagut de posar-hi una mena d'introducció, o distingir més clarament d'alguna manera just quan comença a pensar el personatge que ara vols que tingui la veu. I quan canviïs doncs 3/4s del mateix. De totes maneres, molt bé pel relat (com diu l'Alicia, contundent) i a veure què hi farem, els que venim després (per cert, tenia oncles i ties, el protagonista?)
    Vinga, noi, sort i a seguir escrivint!!!
    Salutacions,

    Vicenç

    PD: I espero que t'hagin anat b els parcials!!!

  • Ei, po no està tan malament[Ofensiu]

    això de canviar de personatge! Jo ho he trobat divertit, el que passa és que potser hauries hagut de posar-hi una mena d'introducció, o distingir més clarament d'alguna manera just quan comença a pensar el personatge que ara vols que tingui la veu. I quan canviïs doncs 3/4s del mateix. De totes maneres, molt bé pel relat (com diu l'Alicia, contundent) i a veure què hi farem, els que venim després (per cert, tenia oncles i ties, el protagonista?)
    Vinga, noi, sort i a seguir escrivint!!!
    Salutacions,

    Vicenç

  • ho sento....[Ofensiu]
    FRAN's | 10-12-2004

    referint-me al comentari de Perdix, perdoneu: no sé xq em dec haver ekivocat amb les persones, no era la meva intenció aixo de passar d 1a a 3a. kin desastre....

    kim va parir....

    FRAN's (el sapastre)

  • pèrdix | 10-12-2004

    Al principi el pas del fill al pare com a relatant de la història m'ha semblat un contrapunt interessant. Però després, els canvis de persona (de primera a tercera) i la recaiguda de la responsabilitat del relat de nou en el fill, m'han semblat més un embolic de narració que no pas un recurs formal.
    De tota manera, el relat enganxa i manté l'interès i la coherència amb la resta de capítols. Molt bé en aquest sentit!

    Bé. Ja tenim al nostre angelet orfe. Cap a on aniran les seves aventures esgarrifoses?

  • Colpidor[Ofensiu]
    Alícia Gataxica | 09-12-2004 | Valoració: 8

    Els canvis de persona y /o personatge m'han semblat desconcertants. Per altra banda la imatge d'invalidesa del pare es sorprenent i mortificant. En total un desenvolupament desconcertant però que al hora reuneix elementsclau - com el llibre de la psicologia de les mones- que s'habíen anat dispersant en els diversos relats, donant cohesió a la història.

Valoració mitja: 9

l´Autor

Foto de perfil de FRAN's

FRAN's

50 Relats

98 Comentaris

64923 Lectures

Valoració de l'autor: 9.05

Biografia:
frase preferida: "no diguis mai: d'aquesta aigua no en beuré, aquests genitals no lleparé i aquest capellà no és el meu pare" (Quim Vila)
pel·lícula preferida:la fortuna de viure (Les enfants du marais)

la vida és una merda i precisament per això ens ho hem de passar bé