Fent país

Un relat de: Etiam


La vellesa és lletja, malgrat hom sempre ha volgut suavitzar aquesta dura realitat amb eufemismes com: "la tercera edat", "l'edat de la saviesa", "l'experiència del vells" i d'altres bajanades similars. Arribar a vell no té cap mèrit, només es tracta de no morir abans dels seixanta.
En Josep Vila i Vila ha sobrepassat els setanta ja fa molt de temps, i no li fa cap gràcia ser un ancià atrotinat, per la qual cosa és un vell amargat i esquerp que desconfia de tothom. Mentre esmorcà, el timbre de la porta, el distreu de la seva lectura preferida: les esqueles del diari.
-La mare que els ha matriculat! Qui serà a aquestes hores? -mormolà el Josep emprenyat.
Davant la insistència del visitant de no soltar el dit del timbre, l'ancià arrossega mandrosament els peus cap a la porta mentre solta un reguitzell de rebecs. Abans de passar el pestell mira per l'espiell amb desconfiança a l'altre costat hi ha un noi jove amb una clenxa engomada i un somriure idiota esperant pacient que algú l'obri..
-Que vol? -crida el vell de males maneres, obrin una mica la porta.
-Bon dia senyor, és vostè l'amo de la casa? -pregunta el noi tímidament
-Ho, sento jove, jo soc el majordom, l'amo encara pesa figues -li respon amb sorna l'ancià.
La resposta desconcerta el jove, malgrat tot se'n adona immediatament que té al davant un vell murri.
-Doncs, quan es desperti el seu amo, pot dir-li que he vingut a fer-li una oferta molt interessant? -diu el jove amb to misteriós.
-Molt bé jove, quina és aquesta meravellosa oferta que pot oferir, si es pot saber? -pregunta el vell interessat.
El jove en veure la curiositat del Josep, s'escura la gargamella i exposa el motiu de la seva visita.
-Diguem, que tinc la solució als problemes econòmics dels ancians -diu el noi tot cofoi.
-Vaja, qui ho havia de dir!... un àngel a trucat a la meva porta. Au, foti el camp que no estic per romanços. No tinc interès en fer-me de cap secta ni comprar cap llibre d'auto ajuda.
-No es tracta de res d'això, no s'amoïni senyor... disculpi'm com es diu vostè?
-No n'ha de fotre res de com em dic, tabalot, o m'explica d'una vegada que és el que vol o bon vent i barca nova.
-Veurà senyor... com es digui, formo part d'una empresa seriosa que té com a objectiu promocionar els productes catalans, o sigui, fer país.
-Doncs, apa, facin, facin -l'anima en Vila sorneguerament.
-Escolti, diu el jove -obviant la insolència del vell- Cada dia estem més envoltats de productes de fora, només ha de veure les botigues de records de les rambles: barrets mexicans, o cordovesos, toros, toreros; sevillanes, etcètera, i del nostre producte més nostrat, la barretina, Que se'n ha fet?
-És veritat -mormola el vell- ja no se'n veuen massa de barretines. Continuï jove...
El noi percep per primer cop des de que ha trucat el timbre que el vell comença a cedir la qual cosa li fa agafar ànims.
-El que pretén l'empresa que represento és promocionar els nostres productes pel món, qui ha de treure beneficis d'aquesta tasca, són la gent de la nostra terra, els més desfavorits; els jubilats.
En sentir els monts beneficis i jubilats, el vell posa uns ulls com a taronges. Al Josep comença a agradar-li la música que sent encara que no entén molt bé la lletra.
-O sigui que vostès són una institució com ara : "Artis Mutis" ?
El jove es mira el vell de fit a fit, mentre rumia si li està parlant seriosament o li vol fotre el pèl.
-No és exactament així, nosaltres ens emportem una petita part. Vostè però pot guanyar el que vulgui, nosaltres li paguem a tant la peça. Li lliurem el material i li venim a recollir.
-En cas que m'interesses la seva oferta, que he de fer? -pregunta el Josep, mentre aixeca les celles.
-Només ha d'enganxar una etiqueta amb la senyera a cada barretina, no cal ser físic nuclear per fer-ho, li ben asseguro.
-Està bé -diu el vell finalment- quan puc començar?
-Rebrà el material,dintre de dos dies -diu el noi exultant d'èxit.
Abans d'acomiadar-se el noi fa signar un paper a l'ancià conforme està d'acord amb les condicions de la feina, finalment tots dos homes tanquen el tracte amb a forta encaixada de mans.
Tal com va dir el xicot el material arriba amb tota puntualitat a casa Josep Vila. El vell agafa el paquet frisos per començar la feina, el desembolica apressadament, tot està correcte. La El vell es mira la barretina emocionat, la gira i veu unes lletres minúscules estampades a la capsa que li han lliurat conté vint etiquetes i vint barretines curosament col·locades. En Vila treu una barretina i se la mira amb atenció, feia molt de temps que no veia aquella mena de capell tan nostrat, a la banda de dintre de la peça hi ha una minúscula tira amb unes lletres que no encerta a llegir, agafa les ulleres de la butxaca de la camisa i afinant els ulls aconsegueix desxifrar el que hi posa: "Mede in China"
-Qui el va parir! -diu el Josep Vila entre rialles- Ja em semblava a mi que aquell xicot tenia els ulls molt esqueixats per ser de la terra. Malgrat tot que bé parlava el català el poca vergonya!




Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Etiam

6 Relats

1 Comentaris

2715 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00