Cures, purgues i lavatives.

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Abans la gent, moltes coses inventaven quan se sentien empatxats, el poble poseia una forta sabiesa a la qual es troben una bona part dels principis elementals.

Se n'ha arribat a formar un fons de sabiesa fortament arrelat. L'home primitiu veia produir-se al seu voltant, un seguit de fenómens d'ordre natural. L'hi semblava que les coses estaven dotades de propietats i virtuds i en certs elements arribava a recollir pocimes meravelloses. Com per exemple un remei molt eficaç, que es tractava d'un brou de cagallons de rata. Tot seguit també orinar-se la nit de sant Joan damunt d'una mata de Romaní. Agafar rabes i fer-ne talls, posar-los en un plat amb sucre, i el suc que fan s'ha de prendre de tant en tant, anant el dia d'avanç a la sortida de sol amb una mata d'herba de malrobi. Al tornar a casa s'esmorça all i oli i olives durant una novena i el malalt esta del tot curat. Una altre es també orinar-se durant nou dies seguits al sortir el sol al peu d'un lladoner, mentre mirar un aguila o un esparder de fit a fit guareix al malalt.

Les morenes, son uns grans venenosos que es fan al voltant de ses remeis, es recomana pendre banys d'asiento amb aigua freda i lavatives fredes, i aprofito l'ocasió per parlar de les lavatives.
Quan jo era petita, era horrorós, doncs et posaven una xufla d'aquelles i quedaves amb una panxa apunt de rebentar, se'n donaven de moltes maneres i de varies coses: Una era de fulles d'eucaliptus amb una mica de sabó de farigola. I havia qui feia camí per anar a donar-se una lavativa, era una verdadera pasió que hi tenia la gent. I lo mes curios es que als animals també els hi tocava el rebre. Amb unes rajoles catalanes del s.XVII, el senador amb una gran lavativasa a punt d'enxufar-la a l'animal, i seguidament la rajola del metge amb la persona apunt de posar-li la lavativa.

Despres venien les purgues, terrible el seu efecte!, el poble feia servir varies purgants, el mes corrent eren les fulles de senet, que era una purga horrorosa que feia caure les tripes i tot. També vull fer constar la curació dels mussols dels ulls, en primer lloc untar-los amb oli del llum ben calent, posar-se al peu d'una porta d'una casa i.... Aquí os el deixo. I un altre a de contestar, ja te'l pots entornar i el sortilegi fa efecte, fent així que el mussol, s'envagi en un altre lloc.

I per finalitzar aquest relat que pel rogall es bull, clufolla d'ametlla i recomano que en lloc de lavatives, es pot sustituir per supositoris de glicerina.

Maria Pilar

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

315385 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com