CENSURADA

Un relat de: frederic
Olga estimada,
No fa ni dos mesos que el batalló ens vam instal•lar en aquest camp. El temps em passa lent. És com si hi portéssim dos anys. Però no passis ànsia. Estem bé, el comandant ens té bon tracte, les racions del ranxo són abundants, i als barracons no s'hi passa fred. A més la meva feina és la pròpia del meu ofici. Aquí tots fem de jardiners i també ens toca cremar les fulles mortes. Com als jardins de Marienbad, quan al març apilàvem les fulles de la tardor. Recordes aquelles piles immenses de fullaraca on la canalla s'hi llançava com en una bassa? Igual que aquí, passàvem matins inacabables, un cove rere l'altre, portant tota aquella fulla morta cap a les fogueres que no deixaven de fumejar aquell ferum que empal•lidia els prats d'una boira cendrosa. Ja som ben entrat el maig i seguim cremant.

Només penso en el dia que podré tornar al teu costat quan s'acabi aquesta guerra. Junts, en les tardes d'estiu, a l'ombra de les fulles de castanyers, freixes i bedolls, contemplant com creixen els nostres petitons. Digue'ls que mai deixen d'estar presents en el pensament i el cor del seu pare.

Olga estimada, estic bé. No passis ànsia.

El teu Heinrich


PD. Penso que quan tot acabi canviaré d'ofici. No vull fer més de jardiner.


Auschwitz
11 de maig 1944

Comentaris

  • Invitació "Comuniquem-nos!"[Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda

    Com a finalista del VI Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio
    ens complau convidar-te a la II Trobada ARC de Literatura en Català
    i a l'acte de lliurament de premis i presentació del llibre "Comuniquem-nos",
    on es faran públics els premis principals del concurs.

    Invitació

    Associació de Relataires en Català (ARC)

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “Comuniquem-nos!” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, i per tal d’avançar feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ COMUNIQUEM-NOS!, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos


    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick relataire ............................................................................................

    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “Comuniquem-nos!” que s’editarà a finals de 2016 mitjançant una plataforma digital de publicació.

    on vull constar amb el nom d'autor/a ...............................................................

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • Parlar en clau[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 08-05-2016 | Valoració: 10

    M'ha impressionat molt aquest relat. Està clar que de jardiner no en feia en Heinrich i que la ferum no era deguda a la crema de fulles mortes. Mortes sí, però no pas les fulles sinó les persones que van haver de passar el calvari dels camps de concentració.

    Dit això, el teu relat és realment delicat, amorós, diria jo, envers l'Olga a qui el seu marit vol estalviar tot l'horror que està vivint. Has trobat molt bé el to i el tema del teu escrit. L'enhorabona

  • POÈTIC!![Ofensiu]

    Poètic i meravellós! Com sempre, Frederic. Enhorabona!!

  • Amb delicadesa[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 25-03-2016

    Quina forma tan poètica i delicada ha trobat el teu jardiner per parlar de l'horror, Frederic.

  • Censura[Ofensiu]
    qwark | 21-03-2016

    Entenc, pel títol, que la carta juga a aquell joc del gat i la rata que tan popular es va fer al nostre país durant una bona part del segle XX. A partir de la carta, i del que sabem que va passar realment, podem reviure aquest episodi tan negre.

  • Caram[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 20-03-2016 | Valoració: 10

    Si entenc la teva carta. Un familiar meu va estar a Mathausen i també feia de jardiner....