Amor artesanal

Un relat de: Tamarro
Amor artesanal

Primera edició i una data de fa més de cent anys. El llom del llibre vell sembla cridar-me, tot i que la primera a veure’l ha sigut la Jana, la companya d’ara. Ara sé que el llibre s’estava esperant-me a la biblioteca de l’avi, mort feia un mes. No he tingut esma de venir abans.
M'assec per llegir-lo sota d’un llum escàs a la butaca d’orelles, davant la vella estufa. La casa rebuda en herència té mala nomenada en aquesta vall apartada del Mont Perdut, a prop de Biescas. Terra de llegendes, segons les cròniques.
Si hauria fet més cas de l’home que fa anys havia deixat de visitar, amb el títol del llibre ben aviat hi hauria caigut, que tot tenia una relació. D'entrada, no he vist prou clara la dedicatòria signada amb tinta vermellosa, ocre potser, amb les inicials HPL. Sembla sang seca de fa temps. La dedicatòria és per a mi, el seu net predilecte.
La mare em va fer agafar-li por, a l’avi, i vam prendre’n distància. L’home era un amant del misticisme i de les arts obscures, es malparlava que feia reunions amb bruixes d’arreu del Pirineu. Des de Barcelona, sonen a bajanades vingudes d’un altre món. Aquí assegut mirant de llegir, i amb la Jana feinejant ves a saber què, pel pis de dalt, la ciutat sí que queda lluny d’aquest món.
No he llegit més enllà del primer paràgraf, diu:
«No importa el temps, el nostre profeta et va elegir i ara ets la clau que obrirà la porta als déus primigenis. Jana, l'escollida per iniciar-te, t’acompanya. Escolta-la, ella parla amb la vella veu dels nostres ancestres...»
Ho he deixat aquí en sentir a Jana baixant les escales. Quan la tinc davant la veig maquillada d’una manera estranya. Va vestida amb una túnica blanca ensangonada, i recita un mantra estrany «Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah-nagl fhtagn» que no puc entendre.
Aterrit, faig una llambregada a l’últim paràgraf del llibre, se m'ha mostrat tot sol, i no he pogut evitar llegir-lo.
«Em van creure boig. Iniciats ambdós, els mostrareu el seu error.»

Comentaris

  • Aterridora temeritat![Ofensiu]
    Alícia Gataxica | 25-01-2024 | Valoració: 8

    Els avis, els llibres vells i les tradicions no són bones barreges... un no pot mai deixar-se portar. Ai Ai, ens fas ballar el cap des del primer moment, pensem que se li obrirà un món distint, que desconeix, i al que va tancar la porta per una mare poruga.
    Però quan baixa la Jana ja sabem que el que ha obert és una porta aterridora, als mosntres més primigenis.

    Molt ben creat l'ambientació en poques línies.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Foto de perfil de Tamarro

Tamarro

9 Relats

36 Comentaris

3232 Lectures

Valoració de l'autor: 9.45

Biografia:
SÓC MITOLÒGIC




La imatge és una creacio de Mat Gubser


Si no sabeu res de la mitologia catalana, us dono un parell de referències:

MITOLOGIA DELS PAÏSOS CATALANS amb escrits de Daniel Rangil i il·lustracions de Laia Baldevey

EL GRAN LLIBRE DE LES CRIATURES FANTÀSTIQUES DE CATALUNYA amb escrits de Joan de Deu Prats i il·lustracions de Maria Padilla

Un bloc que s'anomena LLEGENDÀRIUM conduit per l'Arnau Folch

I una editorial SECC edicions, que han creat un món literari que beu de la mitologia catalana, i que aquest 2023 ja duen cinc anys treballant el seu món particular; l'expansió Cataclana.

Hi ha més coses, sols us cal investigar. I penseu: qui no té arrels, no té futur enlaire!