Viatge al pais del Sol Naixent VIII. Sayonara

Un relat de: Gica Casamare

Comiat. M'acomiado de Japó entre les gotes que impregnen els vidres de l'autobús. Em dirigeixo inevitablement cap a la fi d'unes vacances necessàries per desconnectar absolutament. Quin millor lloc que un país que et converteix en analfabet?
Estic rodejat per japonesos amb cartera i algún turista saxó, potserescandinau i tot. Tots resten en silenci, alguns amb una nostàlgia prematura, d'altres amb silenci somnolent.
La Jane m'havia d'acompanyar, jo volia acomiadar-me com cal, però un mal d'estómac inoportú i insuperable, no descriuré les conseqüències líquides. Així que l'adéu és ràpid, efímer i gens emotiu. Potser millor, els adéus no se'm donen massa bé, o sóc massa fred o em perd el lirisme.
Mentre viatjo cap a Osaka, recordo totes les persones i llocs que he conegut, també les aromes que han levitat per les meves narius seduint el meu estómac tant influenciable. Podríem resumir totes aquestes sensacions en el diumenge el vespre, sota el pont que travessa Kobe, enlairant el tren. Allà la Jane em va portar a menjar bunyols de pop. Sublims. Bona olor, autisme lingüístic en un racó de Kobe sense cap rastre occidental, excepte el rostre anglocanadenc que s'amaga darrera la immersió cultural integral de la Jane. Em sento dolçament perdut en un mar de sons i lletres desconegudes, amorosit pel pop que habita els bunyols. De sobte, el Takashi, el japonès del "Bamborreo, Bamborrea!" apareix per allà. És casualitat, enmig d'una ciutat d'un milió i mig em trobo una de les poques persones que he conegut. Intenta acomiadar-se en "españolo", no ho aconsegueix, encara que jo dissimuli.
Ha estat el moment paradigmàtic de l'absurditat que ha voltat aquest meravellós viatge, la bella absurditat d'una illa farcida de persones i habitatges, l'absurditat d'una incomunicació afable, l'absurditat d'unes amistats sense paraules (compreses), l'absurditat del relax en la societat més estressada del món, l'absurditat d'un paradís ple de iaios pergaminosos despullats, l'absurditat de marxar d'allà després de quinze dies.
Ja he arribat a l'aeroport, he fet cua ordenadament, he cedit la meva maleta i he continuat amb dues bosses amb regals. Resto mut, fins que no dic "hola" a l'hostessa teutònicament teutona de Lufthansa. Ens enlairem, portarem la tarda perseguint-nos tot el vol, no es farà mai de nit, la nit dorm expansivament darrera nostra, el sol ens enlluerna fins que aterrem enmig de la boira europea, que ens embolcalla fins que canvio d'avió i em dirigeixo a Barcelona, lluenta de cotxes que fugen cap a casa després de treballar.
Ja sóc aquí. Trobo a faltar les pinces fetes de dos bastonets per menjar, enyoro els correus electrònics de persones del passat, del present i del futur que em retornaven lleument a la meva condició de catalanoresident. Sento nostàlgia del viure per se, en un lloc on sols em sentia a mi mateix, a la meva existència total i les sensacions virginals del què m'envoltava.
Sayonara.

Comentaris

  • l'absuditat...[Ofensiu]
    jacobè | 11-12-2005

    del relax en la societat més estressada del món". Aquesta i tantes altres frases amb les que identidico les sensacions que també vaig sentir. Escrius de maravella, Gica! Després d'aquest viatge que m'has fet reviure amb una ironia deliciosa hauré de fer cap a la teva poesia i altres relats. Veig que aquest el vas escriure amb un teclat càtàlà...Bentrobat! Em va agradar molt conèixe't!
    "Sento nostàlgia del viure per se, en un lloc on sols em sentia a mi mateix, a la meva existència total i les sensacions virginals del què m'envoltava" Molt bo! L'altre dia un bon viatger em deia que l'estat natural de l'home és el nòmada. Totalment d'acord.
    "...o sóc massa fred o em perd el lirisme",
    Sayonara



  • Comentari dels relats del viatge[Ofensiu]
    marc (joan petit) | 05-12-2005

    Gica:

    Et faig un únic comentari després de llegir tots els teus capítols del viatge que aquí ens mostres.

    Primerament, et voldria dir que el que m'ha cridat l'atenció és, sobretot, aquest punt surrealista que mostres en diverses parts dels teus escrits. Biografia inclosa.
    No surrealisme entès com a cosa Daliniana (o com s'hagi de dir. De Dalí, vaja!), sinó aquest ull fi a l'hora de destacar certs detalls petits que als ulls de la resta passen desaparcebuts.

    (El mail del meu representant, per exemple.... ,olt bo!)

    Em recordes, segurament, a gent com el Quimi Portet, Joan Miquel Oliver (Antònia Font), etc. no sé si els coneixes, però vaja... jo en sóc un admirador ple i les teves frases m'han recordat certs detalls d'aquesta gent.

    Dit això, dir-te que aquesta faceta és, precisament, la que més m'ha agradat del teu viatge al japó: la nòria, l'espanyolo, el sex shop de l'aerpoprt, etc. Em crida l'atenció que a no fas referència a la gent que t'envolta i et son desconeguts.
    Descrius en un capítols tots els personatges secundaris que d'una manera o d'una altra fan de comparsa al teu viatge, però no descrius l'anònim que viatja al mateix avió, etc. Sí que fas referència a una gent als banys, etc. però en general és més una succeció de vivències personals que una descripció del lloc.

    El trobo, tot plegat, una mica com un seguit d'anècdotes en primera persona. Com et deia, és el que més m'ha agradat, però podria entendre que si no entres en el teu punt de vista potser costaria d'entendre. (crec que no m'estic explicant gens bé....)

    No entro (ni puc) a valorar altres aspectes (estil, etc.). Per un parell de raons:
    1. No en sé, ni ho vull pretendre.
    2. Entenc que ho vas escriure durant el viatge (la ç no la tenen... oi?), i per tant està subjecte a diferents estats d'ànim i de diferents factors que t'envoltaven (pressa, soroll, llocs desconeguts, etc.). Podria dirq ue es nnota, ja que hi ha relats més descriptius que d'altres. Alguns una mica més nostàligs, etc.

    Bé, Gica, com et deia, en general a mi m'ha agradat prou. Provaré de llegir-te alguna cosa més, ja que aquest punt irònic que tens m'agrada molt. El trobo signe d'intel·ligència, tot i que a molta gent potser no li acaba d'entrar...

    Salut!

    marc.

  • Una nostàlgia[Ofensiu]
    filladelvent | 05-12-2005

    que imoregna al lector com a pròpia; fins i tot nosaltres ara ens sentim melancòlics d'aquestes teves vacances.

    Aquest relat em sembla que ha sigut en el que més has destacat el "com" sobre el "què" escrivies. M'ha agradat sobretot els versos on explicaves l'absurditat de tot plegat, l'absurditat del relax en la societat més estressada del món.

    M'alegro que passessis un bon viatge, i em sembla que aquesta sèries de relats ens han servit a tots per conèixer una mica més la societat japonesa existent, que potser s'amaga una mica rere aquesta ràpida expansió que ara viu.

    -Filladelvent-

  • Una mica més i ploro!!!!![Ofensiu]
    siull | 29-11-2005 | Valoració: 10

    Un final emocionat a una seria de relats descriptius plens de sensacions i sentiments.
    Felicitats per tota la sèria.

l´Autor

Foto de perfil de Gica Casamare

Gica Casamare

71 Relats

182 Comentaris

111633 Lectures

Valoració de l'autor: 9.64

Biografia:
Nascut en la boira enmig de la il.lusió de la llibertat nacional i la justícia proletària, entre torrades castanyes de tardor.
No gaire esportista tot i guanyar una lliga de futbol sala, sent el suplent més complet de la generació d'or de les monges!
Ara, servent de la RES PUBLICA.

http://casalsprat.blogspot.com