TORRE SAPORTELLA. LA CURULLADA. GRANYANELLA. LA SEGARRA. LLEIDA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Tornàvem el Tomàs Irigaray Lopez i l’Antonio Mora Vergés de l’Urgell, de Guimerà concretament; ens portava per aquest ‘regne de la boira’ l’obligada assistència a les reunions Ordinària i Extraordinària de l’Associació www.guimera.info de la que ambdós som socis.

Al matí aviem vist a l’alçada de la Panadella un accident múltiple de tràfic provocat al ensems per la congelació de la calçada de la N-II, i l’absoluta manca de mesures preventives per evitar-ho. Necessitem eficàcia més que catalanitat pel que fa als serveis públics; algú parlava ja en termes elogiosos de la Guardia Civil.

De tornada agafàvem la carretera que des de Tàrrega mena al Talladell on ens aturàvem a retratar Santa Maria del Pedregal, continuarem fins a la Mora on mentre retratàvem l’església de Sant Jaume, ens explicaven la forma d’accedir a l’antiga residència-palau i alhora molí dels Saportella, hi arribàvem prop de les 18,00 quan la boira s’afegia al començament de la nit, aconseguíem unes imatges quasi espectrals de les runes d’aquest casalot gòtic que hom situa entre els segles XIII i XIV.

En el fogatjament de 1365-1370 , la quadra de Saportella comptava amb 2 focs; en el de 1381, 3 focs i era propietat de Johan Ça Portella.

L’any 1372, el Consell de la vila de Cervera cancel•là el dret de veïnatge a diversos gentilhomes, entre ells Joan Berenguer Saportella, senyor de la Móra.

L’any 1376, els Saportella bescanviaren el castell de la Curullada pel de Montpaó, conservant aquesta torre, que tenia la categoria de quadra. durant generacions, havien combinat la residència en aquest lloc vora el riu, al peu dels conreus, amb la vida al castell de la Curullada , en un punt més enlairat.
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/01/la-curullada-sacrullada.html

L’any 1462 pertanyia a mossèn Bernad Çaportella.

Durant la guerra de la Generalitat, Bernat de Saportella, Diputat Militar de la Generalitat en 1462, de primer es manifestà contrari al rei, després es va passar al bàndol reial.

L’any 1708, Carles d’Àustria, nomenà a Magí de Vilallonga i de Saportella, comte de Vilallonga de Saportella, el seu germà Josep, fou gran prior de Catalunya de 1721 a 1734.




L’ edifici - actualment quasi en ruïnes malgrat l’aparença de la façana - conserva dempeus una de les tres torres rodones que el defensaven.

Damunt la porta, quasi esborrat pel temps, ens sembla distingir el blasó d’aquesta família ;
Catalán. De Cervera. De oro, tres bolsas o “sportellas”, de gules, bien ordenadas. Pruebas de Joan Saportella, 18-VI-1556 y de Pere Saportella, 20-VIII-1563. [Ms 161] [Fr. de Alós].










En la tasca de retratar l’edifici – que duien a terme amb la major rapidesa, atesa l’hora i la climatologia – ens quedàvem literalment enfangats fins a mitja cama. Ho comprovàvem al assentar-nos al vehicle.

Ens platejàvem tornar en millors circumstàncies.

El terme de Granyanella amb una superfície de 24,4 km² té una població ‘ de dret’ de 137 persones; termeneja amb Tàrrega i Cervera, i està creuat per l’Ondarà.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5406464 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com