T'estímut!

Un relat de: Barbagelata
Tot i que la llengua catalana és una de les més unitàries del món lingüístic romànic, no ho és en menyscapte d’una riquesa dialectal que permet cromatismes i musicalitats diferents d’acord a territoris també diferents.
Camals mullats, de La Gossa Sorda, és un exemple d’ambdues coses, d’unitat de la llengua, però també de diversitat, breument i bellament palesa, per exemple, en la tornada de la cançó: t’estime t’estimo t’estim, on trobem representats tres grans territoris de Catalunya: el País Valencià, el Principat i les Balears, però no pas amb afany d’exhaustivitat.
Perquè les modalitats lingüístiques apareixen als diferents àmbits de la llengua: fonètica, morfosintaxi i semàntica, i les seves classificacions i descripcions més estandarditzades no reflecteixen sempre totes les possibilitats, totes les opcions.
Per exemple, a la regió septentrional de tramuntana, l'Empordà sobretot, és corrent la primera persona del present d’indicatiu de verbs de les tres conjugacions en –ut: càntut, pèrdut, dòrmut, per exemple. És a dir, encara que els manuals lingüístics corrents o la cançó mateixa limitin el repertori dialectal a aquells dialectes més grans demogràficament, encara que alguna modalitat es trobi escrita poc sovint o sigui d’ús gairebé exclusivament oral, encara que en un altre temps ens haguessin prohibit de dir-ho, avui ningú no ens pot impedir d’engaltar un t’estímUT a qui hom consideri que se’l mereix.
Lector o lectora d’aquest relat: t'estímUT!

Comentaris

  • Pènsut que ...[Ofensiu]
    joandemataro | 08-02-2012 | Valoració: 10

    és molt interessant i enriquidor això que ens acabes d'explicar, forma part de la riquesa de la nostra llengua, que la fem gran entre tots

    una abraçada
    joan

  • Estímul...[Ofensiu]
    nadàlia | 08-02-2012 | Valoració: 10

    Felicitats, sempre s'aprenen aspectes nous de la nostra llengua, gràcies, ho he trobat molt interessant i ben explicat, curt i ras. Una abraçada eròtica, amorosa...