SANT FELIX DE CANOVELLES. L’ESGLÉSIA CAPTIVA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava – una vegada més – aquesta joia del primer romànic, edificada probablement als segles XI o XII, o feia des de dalt de tanca – que encara no està electrificada, i des d’on s’observa l’absis circular amb una finestra esqueixada i arcs llombards sota la cornisa.Hi havia hagut dues absidioles semicirculars que sobresortien de la paret de l'edifici, la paret Nord desaparegué vers l’any 1500, i la de paret sud és de construcció recent, i amb una tècnica – si m’ho permeteu dir . molt Walt Disney.

No retratava en aquesta ocasió la façana principal, a l'oest, que té sobreposada una portalada romànica del segle XIII.

Està emmarcada a cada angle per dues columnes de fust molt prim coronades per capitells simples derivats del corinti que se superposen. Tot aquest cos que flanqueja la portada està decorat amb motius de pedra enfonsada. Està formada per tres arquivoltes que descansen sobre dos frisos ornamentals am decoració d'escacat, per acabar en dos ressalts i una columna al centre. Els ressalts exteriors tenen cada un una fina columna adossada, coronada amb un capitell amb representacions de dos ocells enfrontats i al centre un altre de front amb un cap humà. L'arquivolta exterior és decorada amb una banda en ziga-zaga esculpida que trobem també als pilars que sostenen aquesta arquivolta i a les columnes angulars de la façana. Les columnes que sustenten l'arquivolta intermèdia tenen el fust estriat i són coronades per un capitell corinti en què e segon registre de fulles d'acant ha estat substituït per una sèrie d'animals entrellaçats entre els quals apareix a l'angle un cap humà. Damunt la portada hi ha un finestral geminat am la columna central de capitell amb decoració geomètrica.

Tampoc òbviament l’ interior, amb la coberta de volta de canó apuntat (segles XII o XIII) , una nau molt llarga , algunes obertures tapiades , i un nínxol que es correspon amb el sud.

L'absis és circular, amb volta de mitja taronja construïda amb palets. El cor és d'arc rebaixat i d'aresta viva. La balustrada és de fusta amb columnes senzilles. El material emprat és carreu petit.

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/04/sant-felix-o-feliu-de-canovelles.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/03/historia-de-canovelles-la-mare-de-deu.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2014/02/patrimoni-indocumentat-de-canovelles.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2014/02/edifici-de-lajuntament-de-canovelles.html

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6755 Relats

978 Comentaris

5062813 Lectures

Valoració de l'autor: 9.67

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com