Quan se'n va l'hora de l'lusió, arriba potser la de la Rebel.lió

Un relat de: Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal
Jo som cristià
i xerr el català
el català d' aqui
o sigui que xerr en mallorqui

No som sessessionista
tampoc som cap colpista
Per ma terra i ma gent
llibertat vull simplement,

No som jo republicà
però crec tenir-ho clar
Quan fineix l'hora de l'ilusió
hauria de neixer la de la REBEL.LIÓ.

Des de Salses a Santa Pola
i de Fraga fins Maó
junts diguem : Hola!
i cantem aquesta cançò:

Som i serem gent catalana
tant si es vol comsi no es vol
que no hi haurà terra més ufana
sota la capa del sol
.
Joan Estades de Moncaire i Bisbal
26 octubre de 2017

Comentaris

  • Excel.lent poesia. Bon relat de reflexió.[Ofensiu]
    cuidador_d-ossets | 17-02-2018 | Valoració: 10

    Hola, Cavaller de Moncaira.

    La teva poesia és bona i fa reflexionar. Efectivament, falta defensa de la llengua, i drets, i respecte. Els espanyols creuen que el seu article 155 els eleva a déu; quin morro.

    Respecte al que tu dius que no ets secessionista, jo en canvi sí que ho sóc. I ben orgullós. Crec que l'encaix de Catalunya amb Espanya, amb la seva constitució "sagrada" i el "nostre" estatut d'autonomia, no va enlloc. Vull la separació. Sense faltar al respecte ningú.

    Ens veiem, company.

  • Res a fer...[Ofensiu]

    L'encaix de Catalunya a Espanya mai serà un acte consumat i vós diré per que...En han volgut fer creure que Catalunya gaudia d'una autonomia de les mes fortes del món i ara resulta que un dia per l'altra l'aniquilen del tot aplicant l'article 155. El rei, un ninot de falla, ni tant sols ha mogut un dit a favor per els seus súbdits catalans, que també li paguem la manutenció. Ans el contrari, ha volgut convencer la Seat per que fotés el camp de Catalunya. Com ha d'ésser Catalunya un territori federat a Espanya! Perquè la finalitat de tot patriota català es veure un dia Catalunya unificada. Creieu que els nord-catalans voldrien deixar d'ésser de França per a passar a la corona d'Espanya? si algun dia s'uneixen a nosaltres és per formar part d'un estat català independent del tot. No se pas que li trobeu al pare rei i al fill rei...
    Creieu que hem de mantenir a un personatge que exerceix un càrrec merament decoratiu?. Amb espanya no hi ha res a fer, només ens volen assimilats.... L'any 68 a eurovisió no van permetre que Serrat cantés en català. Ha passat un fum d'anys des de la mort d'en Franco i mai TVE ha tingut la delicadesa de que la nostra llengua hi pogués concursar. Tampoc en basc i en gallec i si en canvi en angles com esta fent aquest últims anys.

  • Maneres de veure les cose[Ofensiu]
    Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal | 31-10-2017 | Valoració: 7

    Vos heu explicat benissim k dues coses vos dire La primera és que la Republica i em refereixo ara a una Republica espanyola no resoldrà el problema català encara es presenti con a federal i obviament mai admetrà que la Republica catalana no sigui part de la Republica espanyola. La segona és veritat que la majoria dels monarquics que són nacionalistes pemsen que el rei d'Espanya ha d'esser el cap d'estat a Catalunya com la Reina anglesa a Canada. Els partidaris d'elegir un soberà princep o comte spberà no sé si existeixen però si acas se'ls pot comptar igualment com aquells que realment volen una Catalunya separada d'Espanya del tot. Si sou honest admetreu que dic ver. No té sentit una monarquia ? Tot té sentit si n'hi volen trobar. No ens tanquem les portes nosaltres mateixos Hi ha moltes més vies que no la del separatisme i del unionisme. Estat associat. Estat confederal. Me direu que això també és unionisme. Si però distint del jacobi que ara tenim, A més la majoria deixant de banda la forma de govern el que vol és una Espanya veritablement federal. Jo penso que és confederal que ella té quie ésset.

  • m'explico.[Ofensiu]

    Ésser monàrquic en territori de llengua catalana i a Espanya si que vol dir ésser unionista. Doncs ja m'explicareu vós quin sentit té ésser adepte a una monarquia castellanista. Jo, si no s'hagués extingit la monarquia del casal de Barcelona amb Martí l'Humà, també, potser fóra monàrquic acèrrim. Però no pas amb aquesta monarquia patètica que senyoreja a Espanya. I sembla mentida que encara hi hagi gent que confia que algun dia s'acceptarà la plurinacionalitat d'Espanya. Això no passarà mai! Com deia en Josep Pla, no hi ha res que s'assembli més a un espanyol de dretes que un espanyol d'esquerres. I per que quedi clar que, quan jo he dit que vós sou unionista, no he volgut dir pas que no sigueu amb catalanista i estimeu les nostres coses tant o més que jo. No! simplement he volgut dir que el vostre unionisme de bona fe, de romandre unit a Espanya, és una gran equivocació, si el que es pretén és poder viure plenament la nostra vida nacional amb normalitat. En quan a la llengua, he posat l'exemple de Palma perquè us és proper. Però, per desgracia aquesta substitució lingüística del carrer és patent arreu de la nostra pàtria, àdhuc Andorra on és el català única llengua oficial. POL

  • Amb qui us haurieu d'aficar és amb els separadors[Ofensiu]
    Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal | 30-10-2017 | Valoració: 7

    El problema d'Espanya no és el sessessionisme de tal o qual part del territori de l'estat que els seus governants d'ara d'abans i abans de Franco han consagrat unica nación y lo demás provincias Tampoc el problema d'Espanya són els separatistes i els unionistes, El problema d'Espanya són els separadors qui no admeten la realitat pluirinacional i s'encaparroten en el centralisme més fanatic i rabiós, Afiqueu vos amb ells

  • no poseu tothom en el mateix sac[Ofensiu]
    Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal | 30-10-2017 | Valoració: 7

    El que deis de Palma és per desgràcia vera però també hi ha de tot coma Barcelona n'hi ha prou amb la manifesdtació d'aquesdt diumenge. Ara per favor no poseu tothom en el mateix sac. No sigueu com els els espanyolistes que creuen tenir raó i imposen als altres la seva raó.

  • que sabeu[Ofensiu]
    Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal | 30-10-2017 | Valoració: 5

    feis afirmacions ben gratuites i poseu tohom en un mateix sac dient que essent monarquic obligatoriament haig d'ésser unionistes. Pel que respecta a mi vos equvocau totalment

  • Mirant avant[Ofensiu]

    En el vostre poema dieu que no sou ni republicà, ni secessionista? Això vol dir que sou unionista i monàrquic. I ara vós pregunto jo si creieu que abraçant aquestes dues coses: monarquia borbònica, i unionisme, espanyol, de matriu castellana, creieu que aquesta nostra estimada llengua catalana, que vós tan floregeu, podrà subsistir gaire temps més? Mireu, les monarquies no tenen sentir d'existir en un mon igualitari i menys aquesta, la espanyola, que a més de patètica, falsa i sangonera i inútil, viu a costa nostra sense haver estat ni tant sols escollida pel poble. En quan a ésser unionista, contrari de secessionista, ja veieu com ens ha anat la cosa pel que fa a la llengua en els darrers tres-cents anys d'estar units a Espanya. No més cal passejar-se per Palma, per adonar-se quina és la llengua que es parla per tot arreu....La castellana!
    Aquest folklorisme de cantaires i dansaires és nefast per a la supervivència de la nostra nació. Els occitans el practicaren i ja veieu com els hi ha anat. El que cal és passar a l'acció política sense renuncies i això vol dir aconseguir un estat propi que vetlli per la nostra identitat nacional.
    Finalment vull dir-vos que hom pot continuar essent tot un Cavaller sense haver d'esser espanyol ni monàrquic. Faltaria mas! diuen els castellans...

l´Autor

Foto de perfil de Joan  Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

222 Relats

334 Comentaris

198538 Lectures

Valoració de l'autor: 9.01

Biografia:
Vaig neixer a França on els meus pares havien emigrat i quan tenia tretze anys venguérem a Mallorca d'on procedeix tota la meva nissaga.
A l'hora d'ara ja he passat la setentena d'anys. Per sang, adopció i sobretot convicció em consider mallorqui de socarrel i pet tant de llengua i cultura catalana i ho defensaré sempre. Ho he defensat al setmanari "Sóller" on ja col-laborava de petit visquent el seu fundador JOAN MARQUÉS ARBONA !Pinoi" - d'això han passat ja cinquanta anys. (Ho recordo per si acàs hi ha qui no ho sap o intencionadament ho hagués oblidat) També aquesta ha sigut la meva positura a la "VEU DE SÓLLER) i ja no diguem al quinzenal "L'ESTEL DE MALLORCA" que dirigeix i edita un entusiaste patriota del catalanisme que fuma en pipa com el santjoaner i ex-conserje de nit de l'hotel " Bahía Grande" nomenat Mateu Joan i Florit.
Ah que quedi clar que no sóc ni anti francés ni anti espanyol però sí anti centralista i anti jacobi.