Publicitat; de l’estultícia a la maldat

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El diccionari – pietosament- defineix aquesta activitat com : Tècnica aplicada als mitjans de comunicació de massa amb l’objecte d’induir el públic a determinats comportaments, principalment comercials.

El comentari – d’anuncis únicament en llengua catalana, els ‘espanyols’ si volen ha s’ho faran – es redueix a dos exemples:

En el primer, una noia – barcelonina, i ‘ progre’ – ens explica que no li agraden els casaments ‘artificials’ – com si el fet mateix de casar-se, que únicament fem els humans, no ho fos -, i se’ns casa dalt d’una muntanya nevada, calçada amb les botes ad-hoc. Ah!, vol que beguem una determinada classe d’aigua.

En l’altre una suposada mare i el seu fill entren a pagar la benzina en una estació de servei; el nen volta per la botiga – ara a les benzineres venen de tot – i veu una persona en una cadira de rodes. El comentari posterior dalt del cotxe, amb la veu d’un adult que pretén fer-se passar per un nen, és espantós : m’agrada aquesta botiga, tenen cadires amb rodes perquè no et cansis fent la compra. El ‘menor’ té una edat física en la que el comentari és sens dubte ofensiu.

La publicitat s’adreça clarament a un col•lectiu concret; a quien se le dijo ?, a persones de baix nivell cultural i formatiu, que son les que fan les compres familiars i en ocasions de ‘las casas’ on treballen.

L’anunci de la – presumpta – barcelonina, ‘progre’ té una destinació clara, gent de ciutat, força ‘curteta’, amb un clar complex de superiorat.

El de la cadira, el ‘malvat’, que pretén ?. Dubto que s’adreci als invàlids perquè comprin a les benzineres.

Si algú pot contestar, que ho faci.

Comentaris

  • Ole pel relat![Ofensiu]
    allan lee | 20-06-2011

    M'encanta el tema perquè jo també em pregunto coses similars quan miro la tele. Bons els anuncis triats. A mi se m'ennueguen especialment als que surten nens, dones alliberades, homes idiotes. Es veu que cada anunci va dirigit a un sector de public molt concret.
    També et vull donar les gràcies per la serie de "viatges" que tens a RC. Molts cops els trobo molt interessants. Un dels darrers, quan vas anar a Pertegàs, les tombes de Calders, em va interessar molt. Jo de joveneta hi anava d'excursió, i fins haviem excavat dins les tombes. I no sabia que rebia aquest nom, tot i que conec bastants topants de l'entorn. I moltes fotos que fas, tenen un gran valor.
    Una abraçada i felicitats.

    a

  • Objectiu: l'estómac[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 19-06-2011 | Valoració: 10

    Realment no sé pas a qui va dirigit tot això, però tens tota la raó del món, especialment en el cas flagrant de la cadira de rodes. Es pot ser tan idiota?
    Una abraçada.

    Aleix

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5458073 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com