IN MEMORIAM. DEL COL·LEGI DE SANT IGNASI DE LOIOLA AL MUSEU COMARCAL DE MANRESA, EL BAGES.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 L’Albert Aymà Aubeyzon, retratava l’any 1984,  Antic col·legi de Sant Ignasi. Museu Comarcal de Manresa

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/93995

 https://catalunyafotos.cat/es/page-55020-qui-socEns agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs  de l’Albert Aymà Aubeyzon , a l'email castellardiari@gmail.com 

El Museu Comarcal de Manresa és un espai museogràfic que ocupa dues plantes en l’edifici de l’antic Col·legi de Sant Ignasi –on també s’hi troben l’Arxiu Comarcal del Bages i, des de l'any 2015, el Centre d'Acollida de Pelegrins.

És un edifici de planta quadrada organitzat a partir d’un amplíssim claustre, d’ordre neoclàssic, construït per la Companyia de Jesús a mitjans del segle XVII i reformat a mitjans del segle XVIII.

https://www.elpou.cat/noticia/1203/antic-collegi-sant-ignasi

L’edifici ha esta col·legi dels jesuïtes en cinc etapes diferents entre 1620 i 1892, separades per quatre expulsions de l’orde d’Espanya els anys 1767, 1820, 1835 i 1868.

El 1892, la institució es va traslladar a Sarrià, on encara funciona ara.

La resta dels períodes ha estat col·legi municipal, centre de secundària, col·legi dels Maristes (1900-1910) i escola d’arts i oficis (des de 1902 fins a 1936).

En els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats el general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II  República ,  fou hospital militar.

En els PRIMEROS AÑOS TRIUNFALES   del franquisme acollí una companyia de soldats treballadors (presoners republicans que feien treballs forçats com la construcció del pont de la Reforma.

Més endavant s’hi va traslladar el museu i l’arxiu de Manresa.

El 1962 fou declarat monument històric i artístic.Ajudeu-nos en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, esperem les vostres imatges i dades a l'email castellardiari@gmail.com 

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5443543 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com