Mare de Déu de Togores

Un relat de: Antonio Mora Vergés

El casal i ermita de Togores és a la quadra de Togores, a la qual pertanyien altres masies i terres situades al NE de la vila.

La capella és dedicada a la Mare de Déu de Togores del segle XVII i sant Abdó i sant Senén, invocats per les famílies quan algun fill era quintat. Té l'absis vuitavat que dóna a llevant, pel cantó de migdia està unida a la masia per un arc. La masia, que ja existia al segle XIV, conserva el portal adovellat, de punt rodó. Modernament ha estat restaurada i ampliada.

La casa i l'ermita actuals existeixen des del 1323. Hom celebra un aplec el darrer diumenge de maig..

El nom de lloc Togores ja es troba documentat l'any 986 quan s'esmenta el lloc al Cartulari de Sant Cugat ,i el llinatge Togores, en diverses variants: Togores Sobiranes, Togores Jussanes, Alou de Togores, etcètera... , l'any 1.159. Els Togores, des de l'any 1349, havien format part del condomini dels Tres Senyors de la vila .

Quan al topònim Togores, hi ha força consens, en fer-lo derivar del llatí "tuguri" en referència a les cabanes i/o edificacions precaries que servien per a aixoplugar-se.

Al segle XV va ser estatge de monges o del que a l'època anomenaven "donades" o sigui ofertes o donades a Déu, persones que, sense pertànyer a cap orde regular, es retiraven del món a fer vida ermitana. Depenien del monestir de Sant Llorenç del Munt.

Togores formava part del terme de Sant Pere de Terrassa fins que el 1904 es va annexionar a Sabadell. Actualment pertany a la parròquia de Sant Vicenç de Jonqueres, nom original de l'actual barri de la Creu Alta. Hi ha unes interessants pintures fetes el 1953 per l'artista sabadellenc Maurí Espadaler que substitueixen l'anterior retaule d'estil renaixentista que va ser cremat durant la guerra civil de 1936.

Explica la tradició que pels entorns del bosc de Togores s'hi va trobar l'any 1610, una imatge de la Verge , que traslladada a Sabadell i sota l'advocació de la Verge de Gràcia fou objecte de gran devoció popular; això ens ho confirma l'existència d'un carrer d'aquest nom al centre de la ciutat.

Quan als accessos, podem fer-los des de la carretera de Sabadell a Sentmenat, un cop superat el Santuari de la Mare de Déu de la Salut, trobarem a la nostra esquerra una pista que ens menarà fins a l'ermita, o des de la carretera de Sabadell a Castellar, on accedirem des del camí de la torre Turull.


© Antonio Mora Vergés


Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5461795 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com