Los paletes

Un relat de: Belén Porta Bonillo

Si ets hom no saps les maneres dels paletes, ço ho saben únicament les fembres e fembretes. Los paletes volen ser "machos ibéricos", són molt grossers! Anem a parlar de la vida d'un paleta qualsevol:

Lo paleta es porta aviat lo "tupper ware" que conté lo picnic que la seva dona ha preparat ab amor: lo "bocadillo" de xoriço e la cervesa San Miguel que triomfa allà on va (les postres són les fembres que passaran a continuació).

Lo paleta és hom feliç semblant a lo camioner que sempre canta per dur que sigui lo treball, que ho fa ab la calma e la filosofia de "tranquil·litat i bons aliments". Lo paleta sovint canta "flamenc" o tipus "Paquito lo Xocolater" per animar el dia de los companys, de les fembres que passegen e d'ell mateix.

Lo paleta no es preocupa pel seu físic, per l'olor si de cas, llavors es posa colònia que li ha comprat la seva dona; normalment tampoc va gaire ben pelat i açò es veu quan s'obre la camisa i llueix la samarreta interior "Abanderado".

Puis passa una fembra e li solta un poema maco: "ke no mentere yo kese culito pasa hambre" o "olé olé lahj muhére"; e quan la fembra va ab hom vell li diu "xikilla ande váhj con ese viehjo", e la fembreta es posa vermella perquè és son pare.

Quan lo paleta acaba de posar l'últim totxo de la jornada, se'n torna a casa ab la seva fembra ( a la que estima però nota que les mamelles li han caigut i no estan tan ben posades com les de les fembres que passejaven), puis de veure los fills (lo Manuel e lo Antonio), li pessiga lo cul a la "churri" perquè li faci dos ous ferrats e patates fregides. La dona submisa li los fa, e juga ab los fills fins que aconsegueix que s'adormin.

La bona fembra s'asseu ab lo marit, ell no li fa cas perquè està veient lo futbol e únicament li interessa la "churri" perquè li porti una cervesa rere l'altra.

Finalment, la dona es cansa del bon rotllo de lo marit e se'n va a dormir; posteriorment lo marit s'adorm a lo sofà e quan són les sis es transforma en lo paleta per anar a treballar... (no es dutxa perquè li fa pal).

Comentaris

  • Boníssim!!![Ofensiu]
    Fredegard Dogwood of Shadydowns | 22-03-2008 | Valoració: 10

    Has retratat fidelment al paletes (i a bona part de la resta d'homes) i ho has fet en català antic. M'ha semblat una crítica genial i divertidíssima. Seguiré atent als teus relats.

    Una abraçada.

  • Molt bo.[Ofensiu]
    Jere Soler G | 30-09-2007

    Està molt bé, i té molt de merit escriure-lo en català antic; fas un retrat molt real; si bé t'haig de dir que la major part de les coses que expliques es pot aplicar no només als paletes, sinó també als executius, als governants, i fins i tot i de vegades als clergues; el que passa és que els paletes ho fan més a cara descoberta, i tot el reguitzell de poderosos que t'he esmentat, ho fan quan es troben amb la seva camada i no tenen l'opinió pública al davant; però et puc assegurar, perquè almenys als executius els he escoltat jo mateix, que parlen en el mateix to, o pitjor.
    En resum, molt bon relat, i espero que continuis escrivint a relatsencatalà, per aquí hi ha gent jove que ho fa molt bé.

  • "Que no me entere que ese culillo pase hambree!"[Ofensiu]
    joanpifarre | 27-09-2007 | Valoració: 10

    Que artistaza esta la borrachinaa de la cerveza! jaja i como has aprendido el catalan este? me enseñaras? xDD
    Nada que haber si publicas mas, que veo futuro! jaja
    muaaa cheltenhameraa!

  • k bueno!!![Ofensiu]
    sjerry | 27-09-2007

    ola belen! soy el sergio,
    k bueno k es el relato! "xikilla ande váhj con ese viehjo", jajajajaja, es demasiao! es casi tan gracioso como lo k escribi dl profe d filo xD.
    y esa birrita d la foto?, cuantas de esas nos vamos a beber en Berlin!! y el doble d grandes!! ya veras k ricas.
    un besazo wapa!
    nos vemos n clase.

  • "me gusta er furbo"[Ofensiu]
    T. Cargol | 27-09-2007

    i més aquesta peça dedicada als paletes. Hi ha quelcom i no semrpe realcionat amb el tipus que tu retrates. Ja al poble, els paletes autòctons, des de la seva bastida incrodiaven les noies i "algunes" doens incordiables. Sensació de pdoer des de la bastida?
    Hi ha quelcom d'espontani i rialler en això i en el que dius, però en general les dones deuen tenir ganes de cascar-los un o els dos ous, m'imagino.

  • ginebre | 27-09-2007

    molt interessant. Això del català antic té molta gràcia, sobretot perquè s'assembla molt a parlars de la nostra llengua que encara són vigents, i "vius" en algunes contrades, però en greu perill d'extinció, "gràcies" a la normalització (per altra banda necessària!) Paradoxes.
    Fins aviat i benvinguda a RC!

  • Arbequina | 27-09-2007

    M'ha agradat molt. I he vist cert talent rere aquest treball de classe escrit en un català "antic". La curiositat em duu a animar-te a que pengis més relats. M'ha agradat el teu estil.

    Una salutació.

    Arbequina.

  • oleeee[Ofensiu]
    meury | 26-09-2007 | Valoració: 10

    niñaaa q esta muy chulo el texto q has escrito!
    q artistaza y catalana! jajaja
    y esa foto con la cerveza! para no perder el ritmo del verano, no? jujuju
    enga nos vemos! tequiero! muamua*

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Belén Porta Bonillo

Belén Porta Bonillo

3 Relats

23 Comentaris

5997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.58