PONT DE BOLASSELL. BEGET. CAMPRODON. EL RIPOLLÈS / LA GARROTXA SOBIRANA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Llegia; El pont de Bolacell és una construcció del segle XIV, malgrat que les úniques notícies que se'n posseeixen es remunten a la setzena centúria; consta en un capbreu del mateix nom, transcrit a l'Arxiu Parroquial de Beget.
En un document de l'any 1574 en esmentar els límits de la pairalia del Bolacell secita textualment: "…ut affrontat ab Oriente cum Riparia de Bolosso, et partim cum quintanals mansi vestri a meridie cum dicto quintanali partim et partim cum torrente de Conelles ab occidente cum vico publico tendente a Bageto ad Salarsiam et a circio partim cum dicto vico, et partim cum ponte de Bolassello".

El pont va restar molt malmès després de les riuades de l'any 1979, que destruí quasi completament les baranes i el deixà intransitable per als vehicles.

 


Fotografia. Olga Sacrest i Roca ( Olot, la Garrotxa 16 de juny de 1960 )

Quan a la descripció tècnica ens diu ; Pont de l'antic camí de bast que mena cap a Oix, en vint minuts de caminada s'arriba al pont del Bolacell. És una construcció medieval, bastida probablement en el decurs del segle XIV. Actualment el seu estat és lamentable,presenta quatre arcs, un de gros flanquejat per dos més petits a mà esquerra i un altre, igualment petit, a la dreta. És de pedra, presenta les baranes enrunades i està sobre la riera de Salarça, afluent de la riera de Beget per la dreta.La pedra utilitzada per la seva construcció és poc escairada.

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=C&page=124&pos=1238


http://calaix.gencat.cat/handle/10687/85088

Quan al topònim. Bolassell :
https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=9710

La fredorada d’aquest gener de l’any 2023, ha deixat clar – per si algú en tenia dubtes – que des dels poders públics, ni es fa, ni es farà res, per posar remei a la manca de serveis sanitaris i socials, que constitueix “ marca de fàbrica” , d’aquesta “ democraciola” maleïda.

https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/01/les-morts-inevitables.html

Comentaris

 • Document de l'any 1574.[Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 30-01-2023 | Valoració: 10

  Un bon relat que és molt antic de l'any 1574, com ho descrius amb molta dedicació i interés. Una gran història per a la posteritat.
  Molt bé, Antoni.
  Cordialment.
  PERLA DE VELLUT

 • Llegit[Ofensiu]
  Prou bé | 29-01-2023

  Amb total cordialitat

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6810 Relats

1090 Comentaris

5147053 Lectures

Valoració de l'autor: 9.67

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com