IN MEMORIAM. LA SERRA. VILA-RODONA. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 Lluís Porta Massana, nascut al Mas de la Magina de Vila-rodona – ens agradarà tenir noticia de la data de naixement, i del lloc i data de traspàs a l’email castellardiari@gmail.com- retratava per la Fons Estudi de la Masia Catalana,  l’any 1932 , Vista general del Mas Serrà de Vila-rodona amb una creu de terme al camí d'accés.  El Camp sobirà de Tarragona

 

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7207/rec/8

Situació: A 4 1/2 Km. Al E. De Vilarrodona, prop del camí de Vilarrodona a Can Ferré. És de construcció antiga. Propietari: Pertanyia al Bisbe, Josep Torras i Bages (les Cabanyes, Alt Penedès, 12 de setembre de 1846 - Vic, Osona, 7 de febrer de 1916). Actualment habitada per uns masovers. Ara pertany a Josep Barreras, que viu a els Monjos. Facilitada per: Lluís Porta i Massana. Facilitada en: 1936

Al segle XVIII  depenia de Vila-rodona per a la formació de les lleves, el 1719 era del noviciat dels jesuïtes de Tarragona i el 1787 depenia civilment del Pla de Cabra i eclesiàsticament de Vila-rodona.

MEMÒRIA DE LA INTERVENCIÓARQUEOLÒGICA AL MAS SERRÀ. Vila-rodona (l’Alt Camp)

https://calaix.gencat.cat/bitstream/handle/10687/431020/qmem12717.pdf?sequence=49&isAllowed=y

NO apareix a la minsa llista de monuments de Vila-rodona

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Vila-rodona

Els Ajuntaments tenen l’obligació “legal” de formar Catàlegs de Patrimoni, obligació però,  que no té prevista cap sanció per incompliment, altrament, i en descàrrec dels petits Ajuntaments, val a dir, que les Administracions superiors, no destinen cap partida pressupostaria a aquesta fi.

Potser si que som mes que club,  no tinc clar però, que – encara- puguem dir amb la boca plena que som una nació

Insistim respectuosament  que ensagradarà tenir noticia de la data de naixement, i del lloc i data de traspàs del  Lluís Porta Massana , i si fos possible una imatge fotogràfica , a l’email castellardiari@gmail

La Fiona Morrison Porta, em deixava un comentari, sóc neta de Lluis Porta Massana, el meu avi va néixer el 8 de juny del 1902 a Vilarodona i va morir el dia 1 de desembre del 1999 a Sant Joan les Fonts

Li ho de devem :

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Lluis%20Porta%20Massana

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans
per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna,  de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi?

 

 

Comentaris

 • Llegit[Ofensiu]
  Prou bé | 04-12-2023

  Amb total cordialitat

 • Agraïments [Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 29-11-2023

  Gràcies pel teu comentari al meu poema "Una visita inesperada".

  Tens una obsessió pel teu conte per a Nadal, que te l'acabes. Així, que tranquil·litza't.
  Que tingues una bona nit.

  Cordialment.
  Perla de vellut

 • Vila-Rodona. [Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 29-11-2023 | Valoració: 10

  Llegit amb molt d'interés. Un relat que dona molt per a dir, per la seua estructura i la dicció del vocabulari que està de categoria.

  Enhorabona, Antonio. Aquest relat anirà per a la posteritat.

  Em dius que pose un conte per a Nadal. No pense fer cap conte enguany.
  Així que no em poses cap poema meu en el teu Gmail.

  I gràcies per comentar-me el meu relat "Una visita inesperada", on em dius que és Magistral.

  Cordialment.
  Perla de vellut

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6905 Relats

1200 Comentaris

5383156 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com