IN MEMORIAM. DE CAL FERRER A L’ESCOLA DE LES CARMELITES. MONISTROL DE CALDERS. EL MOIANÈS.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Anàvem el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés fins a Monistrol de Calders per retratar la llinda del carrer Fèlix Estrada Saladich, 13, de la casa coneguda ara com cal Marfà, de la que ens diu patrimoni Gencat; típica construcció catalana de 3 plantes. Els baixos amb les seves dependències per estables, tines... Al primer pis s'hi troba la vivenda i al superior les golfes. El material de construcció és maçoneria que posteriorment ha estat arrebossada. Els baixos presenten 2 portes d'entrada (una d'arc de mig punt i l'altra rectangular) i 3 finestres. Al primer pis hi ha 4 obertures més i a les golfes 3. Totes les obertures estan envoltades per carreus ben treballats i la majoria amb inscripcions a les llindes (Ex: De mano y pluma de Joseph Puig Martí Ferrer), essent la més interessant la de la porta rectangular.

Hom creu – per la tasca que s’hi duia a terme - que havia estat una casa aïllada, avui però, és un edifici entre mitgeres formant part del carrer Fèlix Estrada.

Es tracta de les primeres cases de l'actual nucli urbà.

La primera notícia és de 1615, data que es conserva en una llinda que es troba a l'interior de l'habitatge amb un dibuix amb altre relleu d'una ferradura amb la inscripció de Puigmartí.

Tant l'ofici com el cognom van perdurar a la casa doncs en les ampliacions fetes a finals del XVIII segons les llindes, encara en quedava constància.

A principis del segle XX serví d'allotjament a les monges Carmelites de Monistrol que van adaptar les serves dependències a l'ensenyament.

El fred, la intensa humitat, l’obsolescència programada,..., o qualsevol altra circumstància, provocaven que bona part de la feina fotogràfica duta a terme pel Pere Albert Carreño no es pugues recuperar. Us haureu de conformar amb la imatge de la llinda.




Per descomptat us esperonem a visitar Monistrol de Calders.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6913 Relats

1201 Comentaris

5424347 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com