IN MEMORIAM. COOPERATIVA LA FAVORECEDORA .L’AIGUAFREDA QUE EL TEMPS D’ENDUGUÉ. EL VALLÈS ORIENTAL. [ ENCARA]

Un relat de: Antonio Mora Vergés
  El Crisant Palau publica fotografies:  “1930 -Façana de la Cooperativa 'La Favorecedora' amb un tricicle de repartiment  - Carretera de Ribes (N-152) cantonada carrer Mossèn Cinto Verdaguer2021 -Llegia a :  https://patrimonicultural.diba.cat/element/la-cooperativa-la-favorecedora-obreraLa cooperativa obrera "La Favorecedora" va ser fundada l'any 1924 per un grup de veïns per a la compra-venta de productes de primera necessitat.El primer president de l'entitat fou Jaume Sobrevias, constructor original dels Hostalets de Balenyà. La seu social estava situada al carrer del Pont, número 35.A l'inici ja tenia 40 socis, que pagaven els productes amb llibretes de compres i la moneda social que s'emetia des de la cooperativa. L'any 1929 es va comprar el terreny de l'Era d'en Queló i el mestre d’obres Josep  Graner i Prat (Casserres, Berguedà, 1844-1930) hi projectà un nou edifici per l'entitat.Va ser el mateix Jaume Sobrevias el paleta encarregat de construir-la.En els anys posteriors a la victòria dels sediciosos feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República , “ els anys de la fam “ ,  principalment entre 1945 i 1950, la cooperativa va viure un període de creixement, gràcies a l'augment demogràfic que tingué el poble. Tanmateix  però,  al cap de pocs anys començà el declivi de l'entitat, ja que alhora que  els preus no eren competitius i l'activitat tenia pèrdues econòmiques,  l’augment demogràfic havia comportat  un “ debilitament social”.L’Isidre Camprubí Canss, em deixava un comentari ; i a la sala de dalt, feien ball per les lledànies... , la colla dels "wikingos" la vàrem organitzar un any amb l’orquestra "La Centellenca" L'any 1963 va liquidar-se la societat i van vendre a Joan Horta, de Barcelona, la finca de la cooperativa.Malgrat el preu desorbitat dels combustibles, els embussos provocats per la mancança de vies de trànsit, conseqüència directa de la manca d’inversió del REINO, feu els possibles per visitar Catalunya aquest estiu, tot fa pensar que venen temps de MOLTA misèria.

Comentaris

  • Bona vesprada Antonio: [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 22-06-2022

    Gràcies per la teua visita i el teu comentari al meu sonet "Cride l'amor". Però el sonet de "Per a conquistar-te" he vist que t'ha passat per alt, no m'has dit res. A la millor ha estat un lapsus. Bé, no passa res. Ja me'n diràs coses.
    Cordialment...

  • Entre l'any 1945 i 1950... [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 21-06-2022 | Valoració: 10

    Sí, molt bé, és històrica. Jo encara no havia nascut.
    Espere, que quan pugues i tingues temps, pots llegir-me els dos últims "sonets", que he publicat. Gràcies, company de lletres.
    Cordialment.

  • Llegit[Ofensiu]
    Prou bé | 21-06-2022

    Quins temps aquells....i aquests...
    Amb total cordialitat

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6906 Relats

1200 Comentaris

5394063 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com