Humiliar-se davant de Déu.

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Humiliar-se davant de Déu.

El sentit de la frase cal entendre'l com el reconeixement d'un Déu que fa als homes, dels qui espera únicament que acompleixin de forma adequada el que anomenem el " seu pla ", i alhora com l'afirmació que aquest únic Déu, - més enllà del nom que li volguem donar - no te res a veure amb aquell Déu - plural i multiforme - que es fan els homes.

La perspectiva que donen els anys, et fa veure la mà de Déu en tantes i tantes coses !. Des de les manifestacions de la natura; l'estiu, l'hivern, la primavera, la tardor, el sol, la lluna, els estels, el vent, la neu, la boira, els núvols, la pluja, la sequera, la collita ubèrrima, la ruïna absoluta derivada d'una pedregada, fins als moments més íntims que la vida comporta, l'amor, la família, l'alegria d'un naixement, la tristor d'una mort. Ell sempre està prop, sempre acompanya.

Et trobes lligat amb el jueu que oberts els palmells prega, el musulmà que ho fa agenollat de cara al sol naixent, el budista que repeteix en oració continua un mantra breu, el xaman que fet un amb la terra, gossa aixecar el cap al cel; tots ells, de la seva manera, en la seva tradició i cultura, fan com nosaltres s'humilien davant Déu, i refiats li obren el cor, i demanem per a ells, i/o per als qui estimem la seva intervenció.

Avui la tècnica sembla haver substituït aquest Déu; ara com mai, allò de " cor que vols, cor que desitges " s'ha convertit en l'ideal dels humans; ¿ algú però, s'ha aturat a pensar que al cap i a la fi, en allò més bàsic som " uns animals " ?, les bèsties segueixen els cicles de la natura, a la primavera gaudeixen d'allò que els hi es donat, com a l'estiu, a la tardor o a l'hivern ; nosaltres, arrogants, triomfadors, podem - i acostumem a fer-ho en excés - consumir productes d'estiu a l'hivern, o de tardor a la primavera, o fruites del tròpic en països de clima temperat; i demanem explicacions a la multiplicació de les malalties, al·lèrgies, i altres pandèmies, que de forma lleugera qualifiquem sovint com " càstig de Déu ".

Costa concretar que és exactament el " pla de Déu ", tenim lluny del que volem creure, una intel·ligència poc desenvolupada, som en aquestes qüestions uns "analfabets" ; admetem sense recança que concretar que NO ÉS, o NO FORMA PART del pla de Déu, serà possiblement més fàcil, i endinsem-nos decididament en la seva exposició i anàlisi :

Recordeu els deu manaments ?, doncs aquí tenim una bona part de les respostes; ens cal viure "amb els altres ", hem de viure d'acord amb la nostra naturalesa, som únicament "administradors" i de cap manera podem disposar d'allò que ens envolta , tenim vers els que ens succeiran un deure de mantenir en bon estat el món.

Per tal que Ell ens ajudi en aquesta tasca - que fins fa menys de cent anys semblava senzilla - , cadascú a la seva manera, d'acord amb la seva particular creença, tothom emprant la llengua que li serveix per a comunicar-se, - ens cal recordar aquí que Déu va fer els pobles - i que la defensa de la unitat enfront de la diversitat és un pecat greu, que com fan milions i milions de persones arreu del món, ens humiliem davant de Déu, i sense cap por ni complex, ens atrevim a demanar - una vegada més - la seva particular intervenció per evitar el que tothom ja te coll avall, el final tràgic de la nostra espècie !.

Si ho fan dos o més, la resposta positiva esta garantida.

© Antonio Mora Vergés


.








Comentaris

  • Jere Soler G | 23-06-2007

    Hola Antoni.
    No vull pas que et prenguis aquest comentari com un atac, o una agressió; el que passa és que a mi m'agrada molt comentar alguns dels relats o assaigs que parlen de Déu, de cosmologia, d'antropologia, de religió, de ciència, etc... I quan algú escriu alguna cosa, tant si hi estic d'acord com si no, m'agrada comentar-ho.
    Hi ha coses en què estic d'acord amb tu, en d'altres no tant.
    Quan dius:
    "reconeixement d'un Déu que fa als homes, dels qui espera únicament que acompleixin de forma adequada el que anomenem el " seu pla ", i alhora com l'afirmació que aquest únic Déu, - més enllà del nom que li volguem donar - no te res a veure amb aquell Déu - plural i multiforme - que es fan els homes."
    Sembla que parlis d'un Déu imaginat pels homes: el multiforme, el déu plural... i d'un Déu real: el qui fa els homes i el qual espera que es compleixi el seu pla. Però és clar quan parles d'aquest Déu real que fa els homes i que té un pla... no estàs inventant Déu? ¿No estàs elaborant una imatge de Déu, tal com fan els qui l'imaginen divers i plural?

    Aquí on dius:
    "Et trobes lligat amb el jueu que oberts els palmells prega, el musulmà que ho fa agenollat de cara al sol naixent, el budista que repeteix en oració continua un mantra breu, el xaman que fet un amb la terra, gossa aixecar el cap al cel; tots ells, de la seva manera, en la seva tradició i cultura, fan com nosaltres..."
    I aquí estem força d'acord, però jo afegiria que ens trobem units també amb aquells agnòstics que tenen un elevada concepció dels drets de les persones, i també units als ateus, que no reconeixen cap déu, però que potser estan compromesos amb la lluita per un món més just. I també afegiria que no tenim res en comú amb els creients que fan servir la seva fe, sigui quina sigui, per excloure éssers humans de la nació, de la raça, o del grup dels escollits, purament per qüestions ideològiques, tradicionals, sexuals, materials, racials o de costums.

    En un altre punt dius:

    "¿ algú però, s'ha aturat a pensar que al cap i a la fi, en allò més bàsic som " uns animals " ?"

    Jo, particularment, veig evident que som animals; una espècie més de primats, si bé amb un nivell d'intel·ligència i de consciència probablement superiors, però animals. No és cap humiliació, és el que és.

    "Costa concretar que és exactament el " pla de Déu ", tenim lluny del que volem creure, una intel·ligència poc desenvolupada, som en aquestes qüestions uns "analfabets"
    Estic d'acord, per això sóc molt prudent a l'hora de posar-me a pensar en plans de Déu. Jo, personalment, em limito a contemplar la natura, la relació dels fenòmens amb les causes, a admirar-me de la bellesa de tot, i a intentar llegir les metàfores escrites a la natura d'un Déu que personalment, i mirant el seu univers, em sembla amant de la diversitat, amb poques ganes de fer-se notar, amb poc interès que creguem o no en ell. Li descobreixo la intenció d'aconseguir una evolució multidireccional de les espècies, que no està forçosament abocada a l'ésser humà. El sospito amb un amor gran a la bellesa i a la vida, però poc posicionat contra la mort i el dolor. El veig audaç, confiat, segur d'ell mateix, humil perquè no s'imposa, permet que dubtem, i fins i tot sembla que li fa gràcia que dubtem d'ell, no veig que hi doni gaire importància.
    Tot això goso deduir-ho de la observació de la natura i no té cap més valor que el que té. Però parlar de plans de Déu per als homes no ho veig clar, sobretot perquè històricament els que han parlat de plans de Déu han estat les institucions lligades al poder i al domini de les consciències. Que es quedin els poderosos amb els seus plans de Déu, traçats sovint per prínceps porprats que no han entès ni de prop l'evangeli. Jo només tinc la natura, la ciència, una goteta de poesia, i la consciència de no saber res.

    On dius:
    "Déu va fer els pobles - i que la defensa de la unitat enfront de la diversitat és un pecat greu," Totalment d'acord, estic amb tu. Estrictament no diria que Déu va fer els pobles, en tot cas que els seu univers porta a l'existència dels pobles. Tampoc no és objectiva la paraula "pecat" tenint en compte que la tendència a la unitat és conseqüència d'un instint tribal, però entenc el que vols dir, que és una realitat negativa, i en això estem plenament d'acord.

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6913 Relats

1201 Comentaris

5424438 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com