HOSPITAL GERIÀTRIC DE CAMPRODON. HISTÒRIA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 Llegia que l’edifici destinat ara a Hospital Geriàtric de Camprodon fou construït el 1931 com a hospital general pels arquitectes Jaume Torres i Grau (Barcelona, 1879-1945), i Josep Torres Clavé  ( Barcelona 31/08/1906 + Els Omellons 12/01/1939)

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Ripoll&page=4&pos=40

L’hospital atenia a  més dels malalts locals, durant el conflicte bèl·lic que s’iniciava amb l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República  - episodi criminal que els historiadors feixistes batejaven com “ Guerra Civil” ,  i la posterior II  guerra mundial , va rebre molts soldats i “ maquis “  ferits. Rebien la primera atenció, els casos més complicats  però, eren evacuats a hospitals militars més preparats. la paraula "maqui" ve d'una expressió corsa sencera, piglià a machja, que significa refugiar-se al bosc per a no caure en mans de les autoritats o, en cas d'una vendetta, de la màfia.

 Passats els conflictes bèl·lics,  l'hospital massa petit va decaure i va ser convertit en asil per a gent gran i invàlid

El pintor Darius Vilàs i Fernández (Barcelona, 1880 - 1950) va fer donació de dos quadres pintats al fresc per a les dues sales grans.

El pintor Manel Surroca i Claret (Camprodon, 15 de febrer de 1917 - Barcelona, 22 desembre 2007) va donar el quadre “Les edats de la vida”

L'any 1981 es va ampliar l'hospital en construir una ala esquerra dotada entre d'altres de quiròfan, ens agradarà tenir noticia de l’autor a l’email castellardiari@gmail.com

 

Comentaris

 • Llegit[Ofensiu]
  Prou bé | 12-09-2023

  Molt interessant.
  Amb total cordialitat

 • Un hospital molt històric. [Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 10-09-2023 | Valoració: 10


  Quina lectura tan interessant ge llegida, Antonio. El cas que aquest hospital el van ampliar més i es veu en la foto que és molt gran.
  Enhorabona i que passes un bon dia. Tens dos anys més que jo, ja que soc de l'any 1953.
  Cordialment.
  PERLA DE VELLUT

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6857 Relats

1145 Comentaris

5262071 Lectures

Valoració de l'autor: 9.68

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com