ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA D'ULLÀ. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Visitàvem Ullà en el nostre pelegrinatge per Catalunya , el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés; patrimoni Gencat ens diu ; temple d'una nau força àmplia, amb capelles laterals, transsepte amb cúpula central i capçalera rectangular: planta de creu llatina.



En el frontis hi ha la portada d'arc rebaixat, pilastres i capitells jònics simulats, entaulament amb motllures i pinacles amb semiesferes i al centre una gran fornícula -ara sense imatge- sobre la qual hi ha gravat l'any 1792. Més amunt s'obre un rosetó i a la part alta un òcul. El contorn superior de la façana és sinuós i té pinacles amb esferes de pedra. Sobre l'angle NW de l'edifici es dreça el campanar de planta quadrada que restà inacabat a l'altura dels pilars.

La façana és construïda amb carreus escairats; els altres murs amb grans pedres sense tallar i carreus angulars; l'interior és cobert d'arrebossats.

L’església estava tancada, i el poble desert, ens perdíem doncs la contemplació de les voltes, que són de llunetes i tenen cornisaments motllurats. El presbiteri conté un cambril en el qual s'exposa i es venera la imatge romànica de la "Verge de la Fossa".



Mare de Déu de la Fossa . Fotografia de 1972. Tous i Casals, Joan. http://hdl.handle.net/10687/94463
Talla policromada romànica del segle XI, prové de l'antic priorat canonical de Santa Maria d'Ullà. L'any 1804 la comunitat es traslladà al nucli de la població.

Quan al topònim ULLÀ, els diccionari Català València Balear ens diu ; Etim.: del llatí medieval Oliānum, derivat del nom personal Aulius. El topònim Ullà apareix escrit amb la forma Olianus l'any 834 (Guiter Phon. Top. 13).

Una boutade : http://www.xtec.cat/~aquixal/toponims_del_baix_emporda.htm

S’explica que és conseqüència de la tramuntana que a algunes persones les fa embogir

A Catalunya entre els catalans que no exerceixen, els que estan en contra de CATALUNYA, i els que ‘ a lo tonto, a lo tonto’ van deixant anar metzina, podem prescindir del PP per fer descarrilar el procés, oi?.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6913 Relats

1201 Comentaris

5424087 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com