ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PERE AD VINCULA DE MONT-RAL. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Pujàvem fins als 888 metres sobre el nivell del mar on es troba l’'església parroquial de Mont-Ral, advocada Sant Pere Ad Vincula, edificació aïllada actualment, a la part més elevada del nucli.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu que el conjunt actual presenta elements constructius pertanyents a diverses èpoques.

L'origen d'aquesta construcció és pot situar en el segle XII (1194), període del qual es conserven l'absis, la portalada i la base de campanar. Al llarg del temps s'hi han efectuat diverses obres d'ampliació i reforma. La més important es va realitzar durant el segle XVIII, període en què es reconstruí la part superior del campanar.



És un edifici d'una sola nau amb volta de canó lleugerament apuntada, absis semicircular desviat de l'eix de la nau i diverses capelles d'època posterior, una de les quals amb volta de creueria gòtica. La coberta és de teula a dues vessants.



La porta d'accés, situada a la façana sud, és d' arc de mig punt adovellat, amb tres arquivoltes en degradació. A la façana nord, al costat de l'absis, s'eleva un campanar de dos cossos, el primer quadrat i el segon vuitavat, amb obertures d'arc de mig punt. Té coberta piramidal. Dos gran contraforts consoliden, a la façana sud, L'obra és feta de carreus ben escairats.



El cementiri estava situat darrera de l’absis.

Comparteixen el turó diversos edificis enrunats en un dels quals llueixen encara – acostumen a robar-los en aquesta època desgraciada – els escuts nobiliaris de diverses famílies.



Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunyagmail.com

Prades, població amb la que limita Mont-ral, està situat a 940 metres sobre el nivell del mar, i està adscrita curiosament a la comarca del camp jussà. Serveixi aquesta dada per deixar constància que el disseny de la divisió comarcal, es va fer alguns llocs de forma MOLT arbitraria. Si algun dia Catalunya assoleixi la seva llibertat nacional, caldrà revisar també aquestes anomalies.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5425409 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com