ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE I SANTA MARIA DELS SOCORS DE CERVELLÓ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Té una certa dificultat retratar el conjunt d'església i rectoria situats al carrer Major, 23, al costat nord del que va ser molts anys la carretera N-340 que travessava el poble de Cervelló, és un edifici de grans proporcions, i malgrat el nom de la via, i l’antiga funció , té l’amplada que el feixisme considerava idònia tractant-se d’una infraestructura que discorre per terres catalanes.

A les darreries del segle XVIII va créixer el petit nucli al costat de la carretera. Més tard, a mitjans de segle XIX, es pensà a construir l'església. El 1864 s'encarregà un projecte a l'arquitecte Josep Oriol Mestres i Esplugas, (Barcelona, 21 de novembre de 1815 - 7 de juliol de 1895) , per la nova església, que no arribà a fer-se. Cervelló tenia poc més de 1.000 habitants.

Fins el 1896 no va ser col•locada la primera pedra de l'edifici actual, segons projecte dels arquitectes Antoni Maria Gallissà y Soqué (Barcelona 1861 - 1903) i , Josep Font i Gumà (Villanueva y Geltrú, Garraf, 1859 - 1922)







L’església fou bastida sobre un terraplè i la façana del conjunt està feta de pedra alternat amb elements de talla i obra de maó vist. La casa parroquial és de planta quadrada i consta de planta baixa, pis i golfes. La porta d'accés és clavetejada i d'arc de mig punt. A la façana sud té un relleu on es representa un escut amb les quatre barres catalanes i dos cérvols contraposats i tot està envoltat de formes vegetals. L'interior de l'església és d'una sola nau molt esvelta amb arcades apuntades de suport, de rajola. Les voltes estan fetes amb panys d'esgrafiat i rajola vidriada igual que els revestits de parets de les capelles laterals, que es situen entre els contraforts. L'absis és poligonal. A la façana destaquen els arcs ogivals , on hi ha la porta d'entrada, i uns petits arcs a la planta superior. En un costat hi ha el campanar de planta quadrada.




Al 1936 – en ocasió del genocidi contra Catalunya - va patir danys i el 1939-1940 va ser restaurada per l'arquitecte conservador de la Diputació Provincial de Barcelona, Manuel Baldrich i Tibau ( Tarragona, 1911 — Barcelona, 1966 )




És notable la imatge barroca de Santa Maria de Cervelló, que retratava l’any 1923 el Josep Salvany Blanch. L’escultura la trobem reproduïda arreu on hi ha congregacions mercedàries.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5460029 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com