El pais dels castells

Un relat de: Miren

De petita que el pare em portava a la plaça a veure castells. Llavors ja se'm posava la pell de gallina al veure com les torres humanes s'alçaven cap al cel. També m'agradava molt veure com nens i nenes de la meva edat pujaven a dalt de tot, els hi tenia una admiració especial.
De reüll mirava al pare i veia com també li brillaven els ulls al veure la compenetració entre gralles i castellers.
Però no va passar mai d'aquí.
L'altre dia vaig assistir a un assaig per primer cop.
Va ser impressionant. El silenci sepulcral que hi havia mentre es carregava i es descarregava un castell era esfereïdor. Tan sols vaig trobar un perquè a les cares de patiment, de resistència, de força que feien els castellers a dalt del castell : la passió. La passió per aguantar, per poder arribar a la fita, per no decepcionar a ningú, per estar orgullosos d'ells mateixos i per què la gent estigués orgullosos d'ells.
Mentre observava detingudament cada expressió, cada gest, cada moviment vaig pensar molt sobre el perquè de tot això, el perquè de tanta dedicació i esforç. Suposo que cada casteller té els seus motius personals per estar a la colla, però el perquè dels castells, l'origen d'aquest sentiment, d'aquesta actitud d'autosuperació i de tirar endavant, és per tothom el mateix. És el símbol d'un país, que al mateix temps esdevé també símptoma d'una llengua i d'una cultura. És l'estimació cap a les arrels. És el respecte i alhora el petit homenatge als avantpassats que tant van lluitar per aconseguir tot el què ara tenim. És la voluntat d'un poble sencer de desfer d'una vegada per totes les cadenes que ens lliguen i ens obliguen a seguir unes pautes incompatibles amb la nostra manera de pensar, de veure el món i d'entendre la llibertat.

Comentaris

  • una altra castellera...[Ofensiu]
    *_raneta_* | 28-07-2009

    Jo també soc castellera de fa uns anyets, Si d'ara en endavant decideixes continuar a aquesta colla veuràs que cada cop que facis un castell tindrà una significació i motivació diferent. Són milers els sentiments que es produixen tant fent castells com a dins de la colla.
    Simplement, és magnific!

    Un petó!

  • una castellera..[Ofensiu]
    *_raneta_* | 18-12-2007 | Valoració: 10

    Hola!

    Jo sóc una castellera de fa bastant temps, i no pots ni imaginar tots els sentiments que podem arribar a tenir, cada cop que es descarrega un castell que portes tant de temps practicant, o la cara d'alegria dels teus amics de colla..es que son tantes coses...
    molt ben explcat

    Salut, i amunt castells!

l´Autor

Miren

5 Relats

5 Comentaris

6197 Lectures

Valoració de l'autor: 9.99