EL MANSO CLARELLA DE SANTA MARIA DE BESORA. OSONA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Ens aturàvem a retratar el Josep Olivé Escarré , i l'Antonio Mora Vergés –com ho havia fet l’any 1910, Cèsar August Torras i Ferreri (1852-1923 ), el dit ara Manso Clarella que es bastia al segle XVIII – amb els diners d’Amèrica - amb una estructurà de planta quadrada , cobert a quatre vessants i amb una llanterna central. A la façana de ponent té un cos afegit, amb galeria d'arcs rodons.





Preguntava l’advocació de la Capella i no sabien – ho volien donar-me’n raó – , trobava que està o estava dedicada a Nostra Senyora del Roser.

L’aparent sumptuositat del entorn ens fa pensar que la propietat exerceix ara , més com a segona residència, que com a mas agrícola.

Ens agradaria tenir noticies de la història d’aquesta casa a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

  • Clarella.Mil anys d'història[Ofensiu]
    Jjorda | 12-04-2014

    El mas Clarella de Besora deu tenir uns mil anys d'història. Les primeres dades sobre el mas són de l'any 1245 hi parla sobre un tal Arnau de Pujalons. Aquest Pujalons és el nom original del mas i sembla ser que prové d'estar bastit sobre una zona de petits pujols. El nom de Clarella el va prendre a partir de la mitjania del segle XVI quan una pubilla Pujalons és casà amb un tal Pere Clarella i amb ben poc temps va perdre el nom originari. La nissaga Clarella va perdurar fins la dècada dels xeixanta del segle XX quan Pilar Clarella va morir sense descendència. La propietat que constava de sis o set masos va passar a uns marmessors que la van vendre. El comprador va esmicolar la propietat de manera que ara és a mans de diverses persones. La casa mare en aquests moments es propeitat dun magnat dels EE.UU.

    Jordà

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5458073 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com