EL CASTELL DEL " BARÇA" , DIT TAMBÉ DELS CLASQUERI

Un relat de: Antonio Mora Vergés

La publicitat televisiva estava donant rellevància al Castell dels Clasquerí; refeia un treball que m'havia encarregat el Feliu Añaños i Masllovet, per la Galeria Fotogràfica de www.moianes.net, i cercava informació per fer-ne un petit article : L'edifici actual que res te a veure amb el que devia ser als segles XI i XII quan estava sota el poder comtal desl Montcada.

Vaig tenir ocasió de visitar-lo fa uns anys, en ocasió de la construcció de la Estació Depuradora D'aigües del Riu Ripoll, feta en terrenys dels Fontcuberta, i pagada amb treballs de conservació i reparació de l'edifici; està situat a la riba dreta del Ripoll en un turó envoltat arreu per barrancades que el fan de difícil accés. De planta trapezoïdal, segurament pel barranc que es troba a la part sud-oest hi devia obligar, té un pati central. En aquest s'hi troba un pou i les escales que donen accés al primer pis, i està tancat per dues ales afegides i per una torre exempta a l'angle. Consta de planta baixa i dos pisos.

Gastó de Montcada cedeix l'any 1310 y el castell a Pere de Clasquerí, i finalment el besnét d'aquest, Guerau de Clasquerí el comprarà. Des del segle XV els Clasquerí es converteixen en els senyor territorials i jurisdiccionals de les terres, propietats, masos i cases que pertanyen al castell. En algun lloc fins es fa esment de la Baronia de Castellar, que no va existir mai. L'actual propietari, Carles Fontcuberta, és descendent de la família Clasquerí i de les famílies que s'han emparentat amb ells: els Meca als segles XVI-XVII i els Sentmenat als segles XVII-XIX.

L'actual aspecte del castell conserva poques restes del seu origen altmedieval. N'és per exemple l'arc d'entrada de mig punt. L'aspecte del castell va canviar gràcies a les reformes fetes per Guerau de Clasquerí el 1335. I també per les que es van fer a finals del segle XIX i inicis del XX. Particularment importants foren les esmentades a partir de 1994 en que es van dur a terme obres de consolidació i restauració a tot l'edifici; en compensació dels terrenys cedits per la Estació Depuradora D'aigües del Riu Ripoll.

Cal fer esment de la capella de Santa Bàrbara, d'estil gòtic i d'una sola nau, situada al davant de la façana del Castell, conforma un ampli pati, tot plegat molt adequat per dur a terme cerimònies de casament, cosa que complau a molts castellarencs. Jo mateix he tingut ocasió d'assistir al enllaç d'alguns bons amics.

Trobo encertat que l'actual propietat exploti econòmicament el conjunt arquitectònic.

© Antonio Mora Vergés

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5463498 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com