El bressol del cinema català

Un relat de: sants78

L'any 1895 els germans Lumière presentaven a París el primer cinematograf. L'invent, un éxit comercial, rapidament es va importar a tota Europa, i sols un any més tard, portat pels mateixos Lumière, va arribar al carrer més concurregut de Barcelona, La Rambla. Ben aviat dos fotògrafs barcelonins, Antoni i Emili Fernández van veure el futur de l'invent e inauguraren el cinematograf Napoleó.

Entre els pimers espectadors, la major part pertanyents a les élits de la ciutat, es trobava un jove ebanista santsenc, amb certs coneixements de fotografia. Així, aplicant els seus coneixements fou capaç de crear la seva primera càmera per filmar. Amb aquesta a la mà aquest pioner es va dispossar a fer primeres filmacions del cinema català (i també de tot l'estat). Aquest no era un altre que Fructuós Gelabert.

Fins fa pocs anys s'afirmava que la primera filmació feta a l'estat era "Baralla a un café", film realitzat al casino de Sants, però recentment s'ha descobert que el 1897, abans de l'obra citada, Gelabert ja havia filmat dues escenes de la vida qüotidiana de Sants: "Sortida del públic de l'esglesia parroquial de Santa Maria de Sants" i "Sortida dels treballadors de l'Espanya Industrial". I un any més tard produí la que es considerada com la primera película del cinema d'animació a l'Estat, "Xoc entre dos transatlantics"

L'invent, tot i les crítiques d'intel·lectuals com Russiñol, Maragall i Eugeni d'Ors, que el consideraven un espectacle per a incults va proliferar i es va popularitzar gracies als firaires que recorrien les festes majors com si es tractés d'un espectacle de magia, als envelats i als primers cinemes.

Poc a poc les imatges van anar plenant-se amb arguments, com la Terra Baixa que Gelabert va filmar, i va apareixer el genere documental, que va deixar constancia dels fets que conmovien la ciutat, com la Setmana Tràgica, amb dos titols com "Los sucesos de Barcelona (1909)" de Josep Gaspar o "La huelga general de agosto en Barcelona" de Gelabert.

Però Sants fou més que un simple escenari dels inicis del cinema català, doncs el propi Fructuos Gelabert va obrir els seus estudis, Boreal Films, a l'espai que ara ocupa el centre de la Plaça de Sants, el lloc fou conegut popularment com "La Casa de Vidre".

Poc a poc el cinema va deixar de ser una cosa de élits per a ser de tothom, i els santsencs es van fer assidus a cinemes com els que van apareixer al carrer Gayarre, a la Plaça Espanya, al carrer Gal·lileu o a la Riera Blanca, al veí barri de Collblanc.

Comentaris

  • Gracies[Ofensiu]
    sants78 | 07-01-2008

    Gracies pel teu comentari.

    Desde el meu petit racó al portal http://www.barrisants.org m'agrada intentar recopilar petites històries locals.

  • Quina sorpresa més agradable trobar-me amb aquest relat![Ofensiu]
    Autobahn | 04-01-2008 | Valoració: 10

    El que s'ha fet amb en Fructuós Gelabert no té nom. El seu desconeixement és absolutament vergonyós i el final de seva vida tristísssim i injust.
    No sóc de Sants ni hi tinc res a veure amb aquest gran home, tan sols sóc un amant dels pioners del cinema. Tot i això vaig tenir la barra d'escriure la seva entrada a la Viquipèdia catalana http://ca.wikipedia.org/wiki/Fructu%C3%B3s_Gelabert i una altra sobre "Riña en un café" (no sé si les han tocat gaire, tot i que jo vaig mirar de fer-les una mica llargues d'entrada). No hi havia res escrit i vaig donar-me tota la pressa que vaig poder a posar-hi un granet de sorra en contra del seu oblit.
    Moltes gràcies pel teu relat, alhora didactic i emocionant. Perdona que hagi parlat més del que vaig escriure que del que tu has escrit aquí però és que m'ha trasbalsat una mica.

    Moltíssimes gràcies!


    Florenci

l´Autor

Foto de perfil de sants78

sants78

704 Relats

508 Comentaris

490644 Lectures

Valoració de l'autor: 9.75

Biografia:
Colpejar un cop i un altre
fins trencar els vidres de la REALITAT.


agusgiralt@yahoo.es

[http://www.alliberantpoemes.blogspot.com]
[http://www.memoriadesants.blogspot.com]
[http://www.memoriadelpoblenou.blogspot.com]
[http://www.diesderauxa.blogspot.com]
[http://www.fotolog.com/psico2012]