Dia lluminós

Un relat de: Imma Cauhé

-Quin dia més lluminós! Va dir la Neus.
-Què vols dir? Li va preguntar en Roc.
La Neus va explicar-li que lluïa el sol com mai, que era tant forta la llum que desprenia que fins i tot feia malt als ulls. En Roc era cec, mai havia pogut veure una llum, per ell tot era foscor.
Com podria explicar-li perquè l’entengués?
Estaven a casa amb la refrigeració encesa.
-Vina amb mi al carrer, va dir la Neus, i van sortir al mig de plaça on el sol cremava. Has notat la diferència de temperatura de dins la casa a la que sents al mig de la plaça? Doncs el fred i el calor és com la foscor i la llum.
El sol escalfa i il·lumina, la llum pots comparar-la a la calor que sents, algun cop és més i altres és menys, quan hi ha molta llum tot és lluminós, tot brilla i és veu més clar. Dins la casa amb la refrigeració tot sembla gelat, trist, negra, quant surts fora a ple sol com ara al mig de pa plaça, el cos s’escalfa, s’omple de llum, d’alegria, tot es clar i ple de llum.
Tu no pots veure la llum però pots notar el calor que irradia el sol, a l’hivern el sol és més trist, la llum més apagada, dura menys hores, fa més fred, has d’abrigar-te i et sents més decaigut, més trist.
A l’estiu, la llum, la claror que dona el sol t’omple d’energia, pots moure’t més lleuger al no haver d’abrigar-te tant i et sents més content, els dies són més llargs, pots sortir més al carrer perquè fa millor oratge.
Entens ara la foscor i la llum? avui el sol està esplendorós, tot es veu més bonic. Fins els ocells sembla que cantin més alt i amb més entusiasme.
Roc, com sento que no puguis veure aquesta meravella que és la llum.
- Neus, no puc veure res, però tu m’ajudes a entendre i gaudir de tot el que ens rodeja, t’expliques tant b Nuria que estic segur que si jo pogués veure la llum, no la viuria ni la entendria millor de com tu l’expliques.
En Roc i la Neus van agafar-se de la mà i van anar a olorar les flors dels parterres i a escoltar els ocells que dalt els arbres feien els seus trins, gràcies a la llum podien gaudir de totes aquestes meravelles.

Comentaris

  • No només és el color...[Ofensiu]
    Gemma Matas | 08-10-2015 | Valoració: 10


    M'ha agradat molt Imma!

    Has escrit un relat intens i natural. Valdria la pena que els cecs tinguessin al seu costat una persona que els hi sabés omplir la mancança de la vista amb converses com aquesta. N'hi ha molts que potser tenen la sort de tenir algú que els hi sap definir tan clarament la llum per molt que no els hi sigui possible veure l'esplendor del color, però poden fer-se una idea amb tot el que esmentes: canvis de clima, olors, etc. D'altres, potser no tenen aquesta sort i tot i que no saben exactament que vol dir "tot ho veuen negre".

    Ens llegim, m'agrada haver-te descobert!

  • Explicacions[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 09-06-2015 | Valoració: 10

    Molt bé Imma. Als cecs ens calen explicacions per entendre les coses que no veiem. La protagonista fa un esforç per fer-se entendre, esforç que ho serà menys si hi ha alguna cosa entre ells dos. L'Olga i jo ttambé anem sovint olorant plantes per aquests mons de Déu, especialment totes les mediterrànies, la farigola, el romaní, l'espígol, el fonoll, etc. Una abraçada ben olorosa!

    Aleix

  • molt bo[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 08-06-2015 | Valoració: 10

    Un relationship precios

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Imma Cauhé

Imma Cauhé

36 Relats

93 Comentaris

27394 Lectures

Valoració de l'autor: 9.82

Biografia:
Mestre i Psicòloga.
Sempre havia estat la filla de... la germana de... he hagut de aferrar-me a la meva identitat, construir-me el meu jo.
Sóc diversa, activa i entusiasta. Sé que no pinto massa bé, que no escric massa bé, però he decidit que aquesta sóc jo i m'agrada que ho sàpiga la gent que vulgui coneixem.
M'agrada viatjar, llegir, escriure, pintar, estar i xerrar amb els amics, i fins i tot tenir un hort, i la informàtica, aquí alguns dels meus blogs.

http://imma-concepcion.blogspot.com.es/ varis
http://immacauhe1.blogspot.com.es/ pensaments i vivències
http://imma-cauhe.blogspot.com.es/ hort