Defensar l'idioma València

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Defensar l'idioma València

Deia una antiga cançó [ en llengua castellana ], allò de " València és la tierra de las flores ... " , recollia força tòpics relatius als nostres veïns, i com tocava, no feia cap esment a la llengua que aleshores - i ara - parlen força gent, sobretot fora de les grans poblacions, on certament la llengua castellana es única i indivisible. La llengua esmentada és deia aleshores català.

Recentment s'aprovat la Reforma de l'Estatut del País València, on de forma expressa, es diu que la seva llengua és el valència. La noticia ha fet enfadar no pocs dels lingüistes que reivindiquen la unitat de la llengua; lluny d'enfadar-se haurien d'estar joiosos perquè certament la llengua - malgrat no els agradi als polítics valencians és la mateixa - i ara, - i això segur que no els hi agradarà -, hauran de donar-li una protecció semblant a les altres llengües co-oficials, el gallec, l'euskera i el català.

La jugada els ha sortir malament, i ningú entendrà que desprès de reivindicar davant d'Espanya i d'Europa, una llengua pròpia, no facin res per a mantenir-la, oi ?

Algú s'imagina al PP reivindicant que tothom te l'obligació de conèixer la llengua valenciana ?, doncs semblants conductes hauran d'adoptar i a curt termini en defensa de la seva llengua, llevat clar està que vulguin - com de fet ja succeeix - passar per mentiders davant d'Espanya en aquest i altres temes.

Per descomptat tenen l'amarga experiència de la llengua catalana, reduïda bàsicament a les terres interiors, perseguida insistentment , justament pels mateixos que reivindiquen ara com a idioma al valència, i que malgrat tot encara està viva, s'ha però de dir en confiança , que presenta una mala salut de ferro.

Quan s'ha de discutir encarà l'Estatut de Catalunya, potser fora el moment de modificar, el tema de la llengua, en el sentit de denominar com a valència - també - la llengua que s'enraona al Principat, de forma que únicament existiria el català com a llengua Oficial, al País del Pirineus, si, si ! a Andorra !.

Totes les mesures legals que fins al dia d'avui s'han aplicat a la llengua catalana, s'aplicarien des d'ara, a la llengua valenciana. Fora impensable que els representants del País València, fossin més tous que nosaltres mateixos en defensa de la seva llengua, oi ?

Aquesta si que seria una bona pensada, com ho veus tu amic lector ?

mora.a@guimera.info








Comentaris

  • concurs de trasllats[Ofensiu]
    Peer Cepció | 27-02-2006

    Em puntuaran el doble al concurs de trasllats a València ara que sé dos idiomes?
    No entenc per què no ens subtitulen els noticiaris a Canal Nueve quan parla algun català. Estic pensant crear una plataforma ciutadana que ho demane. També demanarem subtitulació quan parle algun murcià, és que no els entenc.
    A la web d'Hisenda ja es pot elegir Català o Valencià. Jo m'ho passe molt bé buscant les diferències.

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6907 Relats

1200 Comentaris

5406914 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com