CASTLE OF MUGA IN BELLVEI. PENEDÈS JUSSÀ. TARRAGONA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Bellvei superava durant tot el segle XIX, quan s’alçava el Château de la Muga de Bellvei, els 800 habitants, població que minvarà durant el primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ), el breu parèntesis i/o miratge de llibertat de la II República, i que no es recuperarà fins a les acaballes del segon feixisme, en el cens de 1981 desprès de la mort del sàtrapa.

Del peculiaríssim edifici situat al cim el turó homònim, se’n tenen noticies documentades des del segle XI; Pelai Negre i Pastell (Castelló d'Empúries, Alt Empordà, 1895 - Girona, 1984), en relació al topònim Muga en defensa un origen ibèric, que recollirà la llengua basca, amb el significat frontera, ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Llegia que l’edifici fou construït - a instàncies d’un promotor innominat, i per un mestre d’obres i/o arquitecte ‘desconegut ‘ - amb materials de l'antic casal que ocupava aquest lloc, en el segle XIX, però seguint un estil historicista que imita un castell d'època medieval.

Per raons inexplicades fou abandonat, i en la tesis de l’Ajuntament de Bellvei, el clima i la incúria l’han deixat en el deplorable estat en que el retratàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés.



Em deien des de l’Arxiu Gavin, al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a la Comarca de la Noguera, que no tenen dades sobre l’existència d’una Capella dins la casa, i que malgrat l’estat de deteriorament en que es troba avui, cas d’haver existit, si és possible, els agradaria alhora, saber l’advocació que tenia, i recuperar les imatges, tant del seu exterior com del seu interior.



A la pàgina de l’Ajuntament hi ha una imatge del ‘château’ de l’any 1929, en la que possiblement com a conseqüència d’un ‘millor clima’ presentava un aspecte molt diferent.

Em pregunto :

A) El segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco ) va eliminat a la totalitat de la població civil de Bellvei ?. En cas contrari, hi ha encara algun descendent d’aquelles persones que veien aixecar aquesta casa ?.

B) En els dies foscos del darrer genocidi contra Catalunya 1936-339, es cremaven TOTS ELS DOCUMENTS DE L’AJUNTAMENT DE Bellvei ?. També els del REGISTRE DE LA PROPIETAT ?.

Sou pregats d’ajudar-nos a l’email coneixercatalunya@gmail.com a recuperar – fins on sigui possible – un trosset més de la memòria històrica de Bellvei , i de Catalunya.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com