CAPELLA DE SANT FRANCESC D’ASSIS DE CASTELLTERÇOL

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Sobta un xic la proximitat d’aquest edifici de notables proporcions – és fàcil trobar-hi quatre o més vehicles aparcats en bateria davant de la portalada – amb l’església parroquial de Sant Fruitós. El cens de 1857 ens diu que hi havia 2083 ànimes, quantitat molt excepcional, que no tornarà a repetir-se fins els primers anys del segle XXI. Aleshores l’assistència als actes religiosos estava per damunt del 50% del cens, i actualment no arriba – en el millor dels casos - al 10% ; la conclusió és que aleshores devia fer falta.




Llegia que la Capella de Sant Francesc d’Assis de Castellterçol, va ser fruit d’una idea de Josep Gallés i Pujal de "Cal Pobre"; quan cercava informació d’aquest personatge, m’apareixia sempre ‘de la casa Gallés són originaris el jesuïta Sebastià Gallés i Pujal (1812-1902) i el seu nebot Josep Gallés i Malats (1882-1920), ambdós notables pintors, especialment de temàtica religiosa’. Em pregunto; quina relació existia entre el Josep i el Sebastià?, sou pregats d’explicar-nos-ho a l’email coneixercatalunya@gmail.com .

Per tirar endavant aquesta obra es va demanar ajuda a diversos estaments, es van fer subscripcions, rifes,.... La primera pedra va ser col•locada el 14 de gener de 1849 amb la benedicció del Paborde Damià Pascual, es feien servir els materials de les antigues fortificacions en desús. La capella fou beneïda el 13 de desembre de 1852, per bé que sols estava llest el presbiteri. Les obres exteriors es van finalitzar el 1874; les interiors es van completar gràcies al llegat del frare caputxí P. Geroni. No trobava cap referència al mestre d’obres, sou pregats d’explicar-nos-ho a l’email coneixercatalunya@gmail.com .

De la descripció tècnica reprodueixo :

Església d'una nau coberta amb volta de canó, amb quatre capelles laterals i absis rectangular.

La façana es composa amb un portal de pedra, rosetó, i altres ornamentacions neoclàssiques de pedra tallada, com els escuts, una creu central, i la fornícula per al sant, cornisa semicircular amb florons i retombants corbats. Sobre el portal es situa la imatge de Sant Francesc.

L’altar major conté les fornícules de la Puríssima, al centre; Sant Francesc, a sobre; Sant Roc, a la dreta; i Sant Antoni de Pàdua, a l’esquerra. Als altars de la nau dreta hi ha la Mare de Déu de Montserrat i el Sant Crist; i als de la esquerra, els del Sagrat Cor i Sant Josep.

L’any 1936 fou profanada i els seus altars destruïts, la nau es destinà a magatzem de carbó.

Desconec si actualment es du a terme alguna activitat religiosa i/o cultural. Sou pregats d’explicar-nos-ho a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6917 Relats

1201 Comentaris

5455997 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com